Edvian – 2012

Edvian – 2012
Eigen Beheer, 2013

Edvian is een progressieve metalband uit Rusland. De basis werd in 2009 al gelegd door de twee broers Andrew en Victor Plitkin, en sindsdien wordt er hard aan de weg getimmerd. Dat resulteerde vorig in een samenwerking met het Oekraïense Total Metal Records waaronder het debuutalbum genaamd 2012 is uitgebracht. Nu, in 2013, is het tijd om dit album ook op de rest van de wereld los te laten. Het thema van het album is natuurlijk het door de Maya’s voorspelde einde van de wereld, wat toch enigszins ironisch opgevat mag worden gezien het feit dat we onlangs toch relatief comfortabel door het einde der tijden zijn gerold. Is de muziek dan net zo irrelevant geworden als het onderliggende thema?

Edvian speelt een redelijk ouderwetse vertaling van progressieve metal die bij tijd en wijle doet denken aan een simpelere versie van Dream Theater. We krijgen dus weer een hoop gitaar- en keyboardgepiel voor onze kiezen, iets waar ik tegenwoordig toch echt niet meer warm of koud van word. Gelukkig is de zang over het algemeen best fijn om naar te luisteren en in veel opzichten beter te verdragen dan bij vergelijkbare bands. De nummers zitten goed in elkaar en happen omdat ze tussen de vier en de zes minuten blijven lekker makkelijk weg. Er zijn er helaas weinig echt schokkende of herkenbare momenten op het album waardoor het uiteindelijk toch een weinig gedenkwaardige ervaring blijft. Uitzondering hierop is het laatste nummer Crazy World waar de (inmiddels plichtmatig klinkende) dubstep maar weer eens uit de kast wordt getrokken.

Best lekker, maar uiteindelijk toch een absolute middenmoter met een hoog dertien-in-een-dozijn-gehalte. Het meest opvallende is dan ook eigenlijk dat het viertal uit Rusland komt, wat als land toch een beetje een buitenbeentje is als het om dit soort muziek gaat. Hopelijk weten de bandleden in de toekomst meer hun eigen sound te ontwikkelen, met een degelijke productie en wat karakteristieke elementen zou dit nog best wat kunnen worden.

Tracklisting:
Bandnaam - Album

  1. Progress of Death
  2. 2012
  3. This is War
  4. Cradle of Life
  5. Time
  6. Storm
  7. For the Sake of Love
  8. Crazy World

Line-up:

  • Victor Plitkin – Guitar
  • Andrew Plitkin – Drums
  • Alexey Serov – Vocals
  • Ivan Nechaev – Bass

Links: