Fanisk – Insularum

Fanisk – Insularum
Darker Than Black Records, 2013

Fanisk is een Amerikaanse black metal-band die onder de noemer NSBM valt. Ik leerde ze kennen op de Anti-Geldof Compilation, al klonken ze toen nog heel anders dan ze nu doen op Insularum. Op Insularum staan drie nummers die allen gemiddeld een kwartier duren (en eigenlijk één geheel vormen).

Het was een behoorlijke shock toen ik dit album voor het eerst hoorde. Anders dan de meeste NSBM is dit geen crap, sterker nog, het is een behoorlijk krachtige schijf geworden. De authentieke black van Fanisk is doorspekt met atmosferische/symfonische klanken, fantastische (in alle betekenissen van het woord) synths, spanning en avontuurlijke overgangen. Zelfs met de computergestuurde drums klinkt Insularum zeer dynamisch, met een uiterst epische en majestueuze grandeur. Sfeervol gitaarwerk met uitgestrekte velden vol ambientgloed en verbeelding wisselen de wacht af met gespierd slaggitaarwwerk, terwijl vocaal diepe en hese screams perfect samengaan in dit haast goddelijke schouwspel vol contrasten.

Liefhebbers van oudere Nokturnal Mortum en Kroda‘s Fimbulvinter met een dosis Saille, Tartaros en Diabolical Masquerade, moeten deze zeker een beurt geven. NS of niet, dit is muzikaal gezien klasse.

Fanisk
Tracklisting:

  1. Departure Rose Golden
  2. Enantiodromia
  3. Arrival Lotus Black

Line-up:

  • Eldrig – Alle instrumenten
  • Vitholf – Vocalen

Links: