Anatomia – Dead Bodies in the Morgue

Anatomia – Dead Bodies in the Morgue
Memento Mori Records, 2013

In 2002 werd Anatomia geboren in het verre Japan. Een heugelijk feit voor hen die death metal het liefst ultra rauw voorgeschoteld krijgen. Stoffige producties, zanderige gitaaraanslagen en met momenten zo traag als dikke stront door een trechter. Het was dan ook geen wonder dat de band na de langspeler Dissected Humanity (2005) eigenlijk direct geadoreerd werd in de underground. Na opvallend veel splits, EP’s en demo’s zag Decaying in Obscurity het levenslicht en nu, een jaartje later, is het tijd voor een overzicht met de compilatieplaat Dead Bodies in the Morgue.

Allereerst krijg je een handvol tracks van de debuutplaat door je trommelvliezen geramd. Geef maar een slinger aan die volumeknop en geniet van de soms tergend (voor death metal-begrippen) langzame pompriffs waarbij het baswerk de ramen angstig doen schudden in de kozijnen. Opvallend en logisch tegelijk is het verschil van productie wanneer tracks van andere albums voorbijkomen. Een goed voorbeeld is Dead Body Art, afkomstig van de demo Human Lust. Met een beetje fantasie zou dit nummer kunnen doorgaan als een death metal-versie van Ordo Ad Chao van Mayhem… met een beetje fantasie inderdaad. De sfeer die hier wordt neergezet is er eentje vol kwaadaardigheid en horroreske taferelen. De diepe putgrunt sijpelt subtiel doorheen het logge gebeuk en zo nu en dan vraag je je af hoe zo’n klein oriëntaals knaapje het voor elkaar krijgt om een dergelijke strot neer te zetten. De twee opvolgende tracks (Human Lust en Dying Agony) zijn afkomstig van dezelfde demo en na enkele luisterbeurten snap ik waarom het Spaanse label Memento Mori ervoor heeft gekozen om dit cassettebandje eindelijk aan een groter publiek te presenteren. Het is gewoon smullen geblazen.

Uptempo stukken geven de boel een welkome afwisseling (Carnal Mutilation) en zodoende zal ik dit in de toekomst nog wel eens opzetten. Dit is jaren ‘80/begin jaren ’90 death metal voor liefhebbers van Autopsy,
Pentagram
met hier en daar een vleug Carcass en wat zompige Pungent Stench. Belegen, maar desondanks zeer smakelijk.

Tracklisting:
Anatomia - Dead Bodies in the Morgue

  1. Morgue of Cannibalism
  2. Funeral Feast
  3. Drowned in Sewage
  4. Suicides
  5. Dead Body Art
  6. Human Lust
  7. Dying Agony
  8. Carnal Mutilation
  9. Severed Infant Waste
  10. No Way to Live
  11. Oozing Child
  12. Charred Remains
  13. Fiend for Blood

Links: