Long Distance Calling – The Flood Inside

Long Distance Calling – The Flood Inside
Superball Music, 2013

Progressieve rock van het Duitse Long Distance Calling, je moet ervan houden. Met momenten brengt het je met rock-achtige sferen way back naar de vorige eeuw, de tijd van de grote gitaarhelden van de seventies en eighties. Het is vooral dromerig en toch zwaar. Niet melancholisch, maar het neigt er met momenten wel naar.

Aan de andere kant is er het progressieve deel van de muziek. Ware composities, kleine symfonieën met een soms indrukwekkend gevoel. Een derde kant zijn de postmetalpassages. Een gevarieerd album dus. Dit is het vierde studiowerk van de band en de vijf heren van de basis en de instrumenten hebben ook hulp van buitenaf gezocht. Verantwoordelijk voor de elektronica, de samples en apartere instrumenten zoals een Hammond-orgel, zijn een bescheiden pakket andere muzikanten en dj’s. Ook verzorgen diverse gastmuzikanten, als Vincent Cavanagh van Anathema gastbijdrages in de zangpartijen.

Het geheel is experimenteel te noemen, al weten die gasten allemaal verdomd goed waar ze mee bezig zijn. De basis, de drums, aanwezige basloopjes en gitaarriffjes worden door de invloed van samples telkens in een andere dimensie geplaatst. Verschillende atmosferen, die lijken te zweven tussen hemellichamen en bijna hippie-achtige muziek. Van subtiel gehuil van de snaren in partijen die eigenlijk geen solo’s mogen heten maar het gespeelde op dat moment toch iets hypnotiserends geven, tot wat meer swingende akkoorden. Misschien is de omschrijving vaag, maar dat is de muziek ook. Wat steviger zou het art-metal geheten hebben. Goede tracks, leuke schijf, maar je moet er ook voor in de mood zijn. Geschikt voor fans van bands als If These Trees Could Talk of So I Watch You From Afar. Overigens valt er uit het artwork ook te halen hoe de band op je inwerkt.

Tracklisting:
Long Distance Calling – The Flood Inside

  1. Nucleus
  2. Inside The Flood
  3. Ductus
  4. Tell The End
  5. Welcome Change
  6. Waves
  7. The Man Within
  8. Breaker

Line-up:

  • Marsen – Zang
  • Dave – Gitaar
  • Flo – Gitaar
  • Jan – Basgitaar
  • Janosch – Drums

Links: