Naer Mataron – ???? ? ???????

Naer Mataron – ???? ? ???????
Witching Hour Productions, 2012

Deze is even wat later aangespoeld. De Griekse heren van Naer Mataron brachten hun laatste plaat pakweg een half jaar terug uit, maar goed materiaal mag niet onbesproken blijven. In de Nederlandse taal krijgt de laatste full-length de titel ‘lang leve de dood’ mee, en deze plaat lijkt ook wel te staan voor die titel: er is zeker wat gestorven binnen de band, maar hij leeft als nooit tevoren.

Naer Mataron stond altijd al voor bakken diversiteit binnen zijn repertoire: Up From The Ashes kon je in de beginfase zelfs amper nog vergelijken met opvolger Skotos Aenaon en met de laatste plaat Praetorians dook er plots een semi-death metal-variant van de band op met catchy gitaarpartijen en een vettig imago dat mede door frontbeest Vicotnik (Dødheimsgard, Strid, …) in de hand gewerkt werd. Die semi-death ruimt op ???? ? ??????? plek voor death metal met nog wat typische herkenpunten van vroeger. Alles heeft uiteraard te maken met drummer Asmodeus (onder meer van Handful of Hate) die dit geheel haast voorziet van Immolation-blaaskracht, vooral in combinatie met de aanhoudende grunts van Kaiadas.

Geen screams meer, maar ook amper nog rustpunten. Je hoort duidelijk dat het death metal-gehalte van Praetorians deze keer op kwalitatieve wijze wordt aangeboden met een sterke opbouwende structuur. De typische melodie kruipt dan nog wel hier en daar in de gitaren, maar alles is geplakt op stevig beukniveau en dat maakt het allemaal wat jammer voor de fans van de rustpunten en verdraaid sterke melodieuze climaxen die de heren op de vorige plaat wisten te brengen. Het is echter niet anders, bij deze Grieken moet je niet verwachten dat je twee keer geniet van hetzelfde gerecht.
Dat neemt niet weg dat deze plaat van aardig niveau is. Met wat herkenpunten voor de fans van hun oudere werk, maar van begin tot eind voorzien van genadeloos beukwerk en duistere galmen in de zanglijn.

Tracklisting:

Naer Mataron - ???? ? ???????

  1. ???? ? ???????
  2. Apocalypse of The Ancient One
  3. Sleepless Beings
  4. I Am Lucifer, Messenger of Your Death
  5. Goat Worship
  6. Faceless Wrath of Oblivion
  7. Parade Into Centuries
  8. Whispers of Begotten Premonition
  9. The Cult of Doom and Dagger
  10. Ode To Death (The Way of All Flesh)

Line-up:

  • Kaiadas – Bass, Vocals
  • Indra – Guitars
  • Asmodeus – Drums

Links: