Devil To Pay – Fate Is Your Muse

Devil To Pay – Fate Is Your Muse
Ripple Music, 2013

Stel je voor dat er in het zuiden van de Verenigde Staten een band rondloopt die stoner maakt, alleen liedjes componeert als de thermometer 42 graden Celsius aangeeft en zijn songteksten baseert op de visioenen van gene zijde die de zanger ooit had toen hij enige tijd in coma lag na langdurig en overmatig druggebruik. Denk je dat je dan in de buurt komt van de sound van Devil To Pay? Hell Yeah!

Toegegeven: op het eerste gehoor klinkt de mid-tempo stonerrock met southern rock invloeden, vooral door het stemgeuid, nogal saai. Op zich is het wel melodieus maar ook nogal vlak, en er is weinig variatie in toonhoogte. Bij nadere beluistering voegt het stemgeluid wel degelijk iets toe en dragen de vocalen bij aan het totaalplaatje. Black Black Heart is daar een mooi voorbeeld van.

In de eerste twee nummers wordt de sfeer al lekker nergezet maar als in Ten Lizardmen & One Pocketknife het tempo wordt opgeschroefd komt de boel echt op gang. Persoonlijk vind ik Devil To Pay sterker in de snellere nummers, ze klinken dan net iets meer in hun element en mogen dat gegeven best wat meer uitbuiten. Uiteraard lijkt het hier en daar op Kyuss maar nergens wordt dat storend zolang het ze lukt hun eigen muzikale smoel te behouden.

Fate Is Your Muse is een prima plaat en kan de perfecte soundtrack zijn voor sfeervolle, zwoele zomeravonden waarin de muggen zacht zoemen, het bier vloeit en de seks in de lucht hangt.

Tracklisting:
Devil To Pay – Fate Is Your Muse

  1. Prepare To Die
  2. Wearin’You Down
  3. Ten Lizardmen & One Pocketknife
  4. Yes Master
  5. Already Dead
  6. This Train Won’t Stop
  7. Savonarola
  8. Black Black Heart
  9. The Naked Truth
  10. Mass Psychosis
  11. Tie One On
  12. Beyond The Ether

Line-up:

  • Steve Janiak – Vocals, Guitar
  • Rob Hough – Guitar
  • Matt Stokes – Bass
  • Chad Prifogle – Drums

Links: