Elite – Kampen

Elite – Kampen
Agonia Records, 2004

De Noorse black metalband Elite was voor mij een totaal onbekende, tot ik dit schijfje in handen kreeg. Helaas heeft het label geen bio meegestuurd, dus ben ik maar het wereld wijde web ingedoken op zoek naar meer informatie rond dit illustere gezelschap. Nou, veel informatie heb ik niet kunnen vinden, behalve dat de band in 2001 door twee personen opgericht is en tegenwoordig uit vijf bandleden bestaat.

Bij de eerste tonen van het openingsnummer Berserkerens Manifest dacht ik nog met een viking/folk metalband te maken te hebben. Het intro klinkt namelijk als een traditioneel Noorse melodie, die zo op Nordavind van Storm had kunnen staan. Maar niets blijkt minder waar, want binnen de minuut slaat de vrolijke boel al om in vunzige black metal. Dit openingsnummer kent overigens een heerlijk refrein wat al snel blijft hangen.

Wat vooral positief opvalt is de zang. Deze zanger schreeuwt echt de longen uit zijn lijf en is af en toe nog het best te vergelijken met Garm, zoals hij liet horen op het debuut van Borknagar en Ulver‘s Nattens Madrigal, hoewel ze bij Elite de zang meer naar de voorgrond geplaatst hebben.

De haatdragende muziek wordt gevormd door simpele doch doeltreffende melodielijnen, ondersteund door een lekker rauwe productie. Slepende black metal wordt afgewisseld met snelle uitbarstingen en kan al snel vergeleken worden met een gevestigde naam als Judas Iscariot, maar ook doen ze me af en toe wel denken aan bands als Taake en Burzum.

Voor de liefhebbers van rauwe black metal is dit schijfje zeker de moeite waard. Hoewel sommige nummers z’n saaie momenten kent en ook af en toe net even wat te lang duren, zijn ze er in geslaagd een lekker ranzig sfeertje te creëren. Maar of de band meteen tot de “elite” der black metalbands gerekend mag worden, is de vraag. Een zeer goede poging is dit Kampen in ieder geval wel degelijk!

Tracklist: elite_cover

  1. Berserkerens Manifest
  2. Tusen År I Lysets Vold
  3. Brent Av Lyset
  4. Kampen For Vårt Norrønne Rike
  5. Trollkvinnens Sang
  6. Fanget I Vrede

Link:

Agonia Records