Carved – Dies Irae

Carved – Dies Irae
Bakerteam Records, 2013

Eerste album voor Carved uit Berlusconië. De band brengt een carpaccio van melodeath en technische metalcore op een bedje van core-middelen. De titel van de plaat maakt ook meteen duidelijk dat de sfeer bij momenten ferm bedrukt zal zijn. En zo geschiedde het.

De Scandinavische melodeath en de doomelementen in de gruntlijnen verraden vooral Finse affiniteit die in dit geval slechts sporadisch keyboardaangedreven zijn. De grooves en het slaggitaarwerk zijn dan weer vrij pittig en bieden weerwerk tegen het traditionele melodoom-materiaal, terwijl enkele energieke power metal-passages de Italiaanse herkomst van de band weggeeft. Het is een invloedrijke mix die uitmondt in een niet al te misselijke combinatie van geluiden. De sound is evenmin slecht te noemen, al zijn de cleane zang en de gesproken partijen behoorlijk mager geproduceerd.

Grootste probleem voor Carved is zoals bij zovele andere bands het ontbreken van memorabele passages en uitgesproken songwritingskills. Het is telkens uitkijken naar het schakelen van de band naar een hogere versnelling of een uitgewerkte emotioneel beladen scenario. Die zijn er helaas wat te weinig. De meeste nummers blijven dan ook geheel niet hangen. Aardig als wekker maar niet sterk genoeg voor de rest van de dag.

Tracklisting:
Carved

  1. Dies Irae (Praeludium)
  2. Echo of My Cinderella (The Final Symphony)
  3. Enter the Silence
  4. Scripta Manent (Bullshit)
  5. The Perfect Storm
  6. At the Gates of Ice
  7. Ashes of a Scar
  8. Black Lily of Chaos
  9. A New World (Postludium)

Line-up:

  • Cristian Guzzon – Vocals
  • Mattia Nuti – Keyboards
  • Alessio Rossano – Guitars
  • Damiano Terzoni – Guitars
  • Lorenzo Nicoli – Bass
  • Giulio Assente – Drums

Links: