Dawn of Ashes – Anathema

Dawn of Ashes – Anathema
Metropolis Records, 2013

Weinigen onder jullie zullen het Amerikaanse Dawn of Ashes kennen. Nochtans trok de band doorheen hun thuisland op tournee met Dimmu Borgir, Enslaved en Blood Red Throne, bracht het zijn vorige album uit op Metal Blade Records en haalden de heren hoge scores. Alleen… ze spelen industrial. Eventjes waagden ze zich aan meloblack en gelukkig bleef het bij even. Hun EBM/industrial metal is namelijk veel sterker dan hun pure metal-uitspattingen.

Anathema is een album dat vooral aggrotech/harsh EBM kent van de betere soort. Pompende beats, black metallerige screamzang en gitaarsamples met veel electro-effecten. Het blijft voornamelijk dansmuziek, maar dankzij de duistere sfeer en de erg sterke composities (en de metalfrequenties natuurlijk) overstijgt Dawn of Ashes zijn genre. Er zit wel degelijk een meerwaarde aan vast, iets wat liefhebbers van bijvoorbeeld Deadcell wel zullen appreciëren, niet in het minst omwille van de militaristische/totalitaire cadansen. Wie nog wacht op de nieuwe Deadcell kan ik deze dus zeker ook aanbevelen.

Een regelrechte aanrader voor liefhebbers van Combichrist of Psyclon Nine, die zich naast fluogroen en -geel ook durven tooien met black metal-symbolen. Knalhard af te spelen in donkere danszalen.

Tracklisting:
Dawn of Ashes

  1. Anathema (Part I – Scorned Upon)
  2. A Breathing Holocaust
  3. Poisoning the Steps of Babel
  4. Insidious (Of the Judas Breed)
  5. Sex, Blood, & Black Magic
  6. Anathema (Part II – Burned at the Stake)
  7. Ending a Harrowing Wish
  8. Anathema (Part II – Burned at the Stake)
  9. Torture Device (The Final Formula for Torment)
  10. Systematic Guillotine
  11. Scars on Scars
  12. Anathema (Part III – Primordial Abomination)

Line-up:

  • Kristof Bathory
  • Bahemoth
  • Syrus
  • Krz Souls

Links: