Aethernaeum – Wanderungen durch den Daemmerwald

Aethernaeum – Wanderungen durch den Daemmerwald
Einheit Produktionen, 2013

Eerste album van deze Duitse band, die twee Eden weint im Grab-leden telt. Alexander Paul Blake is natuurlijk de bekendste, een beetje het brein van deze band. Hij doet niet alleen de zang, hij verzorgt het inhoudelijke en speelt toetsen. De rest volgt in zijn voetspoor.

Aethernaeum brengt black metal, met een duidelijke visie. Naast een klein beetje pagan/folk-vibes in de melodieën (een heel klein beetje Windir) zit er ook een sporadische eruptie aan felle black in de mix, maar vooral heel veel naturistische, romantische black met een gothic-doom gevoelsmatigheid. Bij dit soort bands vraag ik me altijd af hoe zwaar ze aan de Goethe gezeten hebben. Het is ook zo’n typisch Duitse band die liever symfo-/melo-black speelt dan zich echt verdiept in het brengen van multidimensionale atmosfeer. Niets mis mee natuurlijk, het is alleen niet zo eenvoudig om met een gepolijste sound en sterk uitgevoerde melo-black op zoek te gaan naar epiek, iets waar ze bij Aethernaeum duidelijk de nadruk leggen. Wanneer ze de cello bovenhalen lukt het, wanneer ze langdurig in een hoge versnelling blijven hangen ook (Waldaura). Het niveau zakt alleen een beetje in de tweede helft van de wandeling.

Voorwaar een degelijk debuut dat één voordeel heeft: het klinkt nergens kitscherig, toch wel dé valkuil der valkuilen bij dergelijke Duitse black. De proef op de som nemen zou ik zo zeggen als dit je cup of tea is.

Tracklisting:
Aethernaeum

  1. Auf den Nebelfeldern
  2. Waldaura
  3. Totenlichter (Interlude)
  4. Zur Mittwinternacht
  5. Deva (Interlude)
  6. Das Hügelvolk
  7. Tanz der Sturmgeister
  8. Sonnentor
  9. Abgesang (Epilog)

Line-up:

  • Alexander Paul Blake – Voice, Bass, Guitar, Keyboards
  • Marco Eckstein – Guitar
  • Motte – Guitar
  • Markus Freitag – Cello
  • Hendrik Wodynski – Drums

Links: