Mayfair – Behind

Mayfair – Behind

Pure Prog Records, 2013

Een re-release van het Oostenrijkse Mayfair. Behind is het debuut van de progressieve metalband uit 1993. In de jaren ’90 hebben de Oostenrijkers nog twee platen gemaakt om er bij gebrek aan (commerciële) erkenning mee op te houden. Omdat de band sinds kort weer actief is heeft Pure Prog Records besloten om het een klein half uur tellend debuut van een heruitgave te voorzien. Aangevuld met een tweede schijf met demo-opnamen die niet onder doen voor het geluid van Behind.

Mayfair maakt muziek voor de echte fijnproevers. Raakvlakken met Psychotic Waltz zijn zeker aanwezig, maar die band heeft beduidend sterker songmateriaal. Mayfair moet het met name hebben van veel wendingen, atmosferische gitaarloopjes en de helion-zang van zanger Mario. Zijn stem doet nog het meest denken aan die van Dave Surkamp van Pavlov’s Dog, ook zo’n cult act.

Na beluistering van het materiaal op Behind kan ik mij voorstellen dat de Oostenrijkers geen hoge luistercijfers hebben behaald. De muziek is daarvoor te afwijkend, de zang is te veel “love it or hate it” en in de jaren ’90 zat progressieve metal sowieso in het verdomhoekje. Neemt niet weg dat ik blij ben via deze re-release kennis te hebben gemaakt met Mayfair. Het is jammer dat het kille geluid ondanks een uitgebreide remastering nog steeds aanwezig is. Kan je daarover heen stappen en waardeer je bovengenoemde bands dan is deze uitgave het proberen zeker waard.

Tracklisting:
may

Behind

  1. Behind
  2. Advanced In Years
  3. Generation Isolated
  4. Madame Pest
  5. Schlaflos Müde
  6. Ecstasy

Extra’s

  1. Daily Screams
  2. Pt. II Long Past And Forgotten…?
  3. Man Of Sorrows
  4. Adam
  5. Dear Julia
  6. Tears
  7. Last Spring
  8. Fegefeuer
  9. Individual Circus
  10. Emptiness
  11. Man Of Sorrows

Line-up:

  • Mario – Vocals
  • Rene – Guitar
  • Hannes – Bass
  • Jolly – Drums

Links: