Komatsu – Manu Armata

Komatsu – Manu Armata
Suburban, 2013

De stoner-scene in Nederland breidt zich steeds verder uit. Komatsu was met de zelfgetitelde EP enige tijd geleden al één van die opkomende namen. Dat men dit ook kan vasthouden moet men bewijzen met de eerste langspeler, getiteld Manu Armata.

Nog steeds is het dampende stoner wat de klok slaat. Dus de uitwassen van bands als Queens Of The Stone Age en Kyuss vinden ook hier hun navolging, wel wordt er een iets zwaarder element aangebracht dat er voor zorgt dat het soms wat meer naar de sludge-kant neigt, bijvoorbeeld met Blackwater. Kenmerkend voor deze muzieksoort zijn uiteraard de riffs, maar ook de kortere dampende en heldere licks ertussenin die voor de herkenningspunten zorgen, dit alles heeft de band goed begrepen. Overigens schuwt de band niet om ook wat instrumentaal werk op de plaat te zetten met Too Rare To Die, waarin we over de muziek enkel een sample krijgen. Bij mij valt niet elk nummer evenveel in de smaak en mogen enkele songs die te veel naar gewoon formulewerk neigen eraf gelaten worden, zoals When Wolves Cry Wolf en het net niet lekker in het gehoor liggende Motherload. Daarentegen kan ik het meer experimentele Evil Be Gone wel weer waarderen.

Al met al is dit een album dat zijn weg naar de stoner adepten wel zal gaan vinden en daarnaast soepel genoeg wegluistert om naast het aandoen van de kleinere festivalletjes wellicht volgend jaar ook een groter publiek aan te gaan spreken.

Komatsu
Tracklisting:

  1. A New Low
  2. Fasten Your Belts
  3. Blackwater
  4. Beat You To The Punch
  5. Lean On Me
  6. Kamikaze
  7. Under Your Skin
  8. When Wolves Cry Wolf
  9. Too Rare To Die
  10. Motherload
  11. Evil Be Gone

Line-up:

  • Mo Truijens – Vocals, Guitar
  • Martijn Mansvelders – Bass
  • Stephan Quint – Guitars
  • Miriam Bekkers – Drums

Links: