Baptists – Bushcraft

Baptists – Bushcraft
Southern Lord, 2013

Eén zeven inch van deze band uit Canada was al genoeg om het debuutalbum te mogen uitbrengen op het gerenommeerde label Souther Lord. Dat is in ieder geval voldoende om mijn interesse te wekken. Na eerder al het nieuwste album van Nails te hebben uitgebracht is dit het tweede werkje in korte tijd in hetzelfde straatje.

En hoewel ik zelfde straatje zeg, is dit wel de andere zijde ervan. De crustende hardcore punk van deze heren heeft een heel sterk leegzuigend en duister gevoel over zich. Hoewel niet zo vernietigend als Nails dat eerder was, loopt deze band ook niet over van de levensvreugde. Het tempo ligt over het algemeen vrij hoog en de nummers waarop dit er wat uitgaat komen daardoor juist nog harder aan. Wat mij betreft zijn dit ook gelijk de beste, te weten Still Melt met zijn bijna cathcy riff of het (lange) Soiled Roots waarin de doom tempo’s gehaald worden en dus volledig als sludge door kan gaan. En niet te vergeten het afsluitende Abandon dat een langzamere tweede helft kent wat de dynamiek ten goede komt. Hierbij valt ook de meer dan prima productie op die ervoor zorgt dat alles te horen is zonder dat het klinisch gaat klinken.

Naast het eerder genoemde Nails is dit het tweede album dat bij alle crust/ hardcore fans in de kast hoort te komen. Maar ook hier weer mijn blijvende punt van kritiek: vijfentwintig minuten is veel te kort!

Baptists
Tracklisting:

  1. Betterment
  2. Think Tank Breed
  3. Bullets
  4. In Droves
  5. Still Melt
  6. Mortar Head
  7. Crutching Trails
  8. Bushcraft
  9. Soiled Roots
  10. Russian Spirits
  11. Abandon

Line-up:

  • Baptists – Alles

Links: