Lux Divina – Possessed by Telluric Feelings

Lux Divina – Possessed by Telluric Feelings
Einheit Produktionen, 2013

Vroeger, toen er nog mensen waren zonder gsm of digitale televisie (die tijd heeft dus bestaan) begon ik spontaan te zuchten van ongemak bij het zien van bands uit Portugal of Italië die zich waagden aan Noorse mythologie of pagan spul uit het hoge noorden. Nu niet meer. Er zijn meer dan voldoende onderwerpen te vinden waaraan pagan black metal bands zich kunnen aan wagen. Tellurische stromen bijvoorbeeld, met de bijhorende gevoelens. Metal en magnetisme, maar dan anders.

Lux Divina wordt gekenmerkt door verschillende elementen. De pagan aanpak die de band probeert over te brengen is iets wat heel bekend in de oren klinkt. Borknagar, maar dan met een Spaanse interpretatie, expressiever als het ware. De zanglijnen zijn avontuurlijk en door de specifieke stijl kun je flashbacks ervaren naar In The Woods. Muzikaal wordt dit bestempeld als black metal, iets wat mij niet geheel terecht lijkt. Vroeger (ben ik weer) zou men dit (progressieve) dark metal genoemd hebben, met een pagan context. Tegenwoordig leunt het aan tegen cascadian black metal, niet in het minst omwille van de link met de natuur en al zijn krachten. Lux Divina noemt zichzelf ook doodleuk Nature-Driven Black Metal.

Possessed by Telluric Feelings is een plaat met een herkenbare stijl en op zichzelf staande nummers. Liefhebbers van pagan metal uit Schotland, Canada, Ierland of Wales zullen hier meer plezier aan beleven dan ondergetekende, die schuiven wat meer bollen naar de andere kant op hun telramen.

Tracklisting:
Lux Divina

  1. Possession: 1 – After Great Pain
  2. Possession: 2 – And an Intense Feeling of Misanthropy
  3. Possession: 3 – Discoloured with a Lifeless Red
  4. Possession: 4 – Fagus Sylvatica
  5. Possession: 5 – Ode to December Moon
  6. Possession: 6 – White Polar
  7. Possession: 7 – All Religions Burn
  8. Possession: 8 – Natura Gelida
  9. Possession: 9 – Bonescrown to the Dead Wolf
  10. Possession: 10 – Groundwaters

Line-up:

  • Norax – voices
  • Gangreal – guitars & acoustics
  • Javi Bastard – guitar
  • Iberian – bass
  • Sergio – drums

Links: