Ov Hollowness – The World Ends

Ov Hollowness – The World Ends
Code666 Records, 2013

Kunnen we alsjeblieft een keer stoppen met dat stomme ‘ov’ in plaats van ‘of’? Ik snap best dat het allemaal heel trve en kvlt (om er nog maar eens twee te noemen) is, maar ik vind het uiteindelijk bijzonder infantiel overkomen, en na twintig jaar is de lol er wel een beetje vanaf. Maar goed, Ov Hollowness dus: een eenmansproject uit Canada dat atmosferische black metal voortbrengt. The World Ends is de weinig geïnspireerde titel van het derde album dat we van dit heerschap mogen ontvangen.

De beschrijving ‘atmosferisch’ komt trouwens bij de band zelf vandaan en ik snap niet zozeer waar deze op doelt. De muziek bestaat uit niet bijzonder baanbrekende black metal, gekenmerkt door redelijk minimalistische riffs afgewisseld met meer harmonische stukken. Bij de term atmosferisch ga je toch automatisch denken aan meer ingetogen muziek met veel sfeeropbouw of zelfs de nodige soundscapes. Hier moeten we het echter doen met een nummer als Hoarfrost waarin het tempo wat teruggeschroefd wordt en de leadgitaar door middel van wat echo’s en galm een post-achtig tintje meegeeft, of de halfhartige poging die in het laatste nummer wordt gedaan om dit te herstellen. Hier en daar passeert er ook wat cleane zang de revue, maar dit is duidelijk niet de sterkste kant van deze Mark R. ondanks dat er met een flinke dosis aan effecten geprobeerd wordt dit te verhullen.

Slecht is het zeker niet. Er is genoeg afwisseling op het album en behalve op het gebied van productie steekt het allemaal best redelijk in elkaar. Als we het dan toch over de productie hebben: typisch een gevalletje van de creatieve doe-het-zelver die in zijn thuisstudio met meer tijd dan talent een aardige mix weet samen te stellen, maar het mist vooral de authenticiteit die een ouderwetser geluid met zich mee zou brengen. Vooral de getriggerde (of misschien zelfs geprogrammeerde) drums zorgen dat het allemaal nogal steriel overkomt, en hierdoor daalt het luisterplezier toch aanzienlijk. Behalve de overduidelijke tekortkomingen die hierboven zijn benoemd kan het er allemaal best mee door, maar boven de middenmoot zal het toch echt niet uitstijgen.

Tracklisting:
Ov Hollowness - The World Ends

  1. Abstraction
  2. Grey
  3. Hoarfrost
  4. An End
  5. Ov
  6. The World Ends
  7. Lost Resolve
  8. Hollow
  9. End In View
  10. Outro

Line-up:

  • Mark R. – All instruments, Vocals

Links: