Intronaut – Habitual Levitations

Intronaut – Habitual Levitations

Century Media Records, 2013

De volgende bekentenis gaat (uiteraard) voor kritiek zorgen, maar ja eerlijk duurt het langst. Ik heb nog nooit een album van Intronaut gehoord, Habitual Levitations is mijn eerste kennismaking met de band. Ook op Roadburn had ik iets anders te doen, dat is dus mijn slappe excuus, oh ja en het feit dat ik nog 386 andere bands moet luisteren.

Hier dus (helaas) geen analyse hoe deze band een omslag maakt of eenzelfde pad lijkt te volgen als Mastadon, dat zullen jullie zelf moeten bepalen. Wel kan ik na beluistering vaststellen dat ik wat interessants gemist heb. Het album staat vol met vrij technische post-metal waarbij de riffs niet eens altijd in je hoofd blijven steken maar het juist de ritmesectie is die de ongebaande paden volgt. Drums spelen tegenritmes en we monden naast proggy Steven Wilson-achtige stukken zelfs uit in jazz gefreak met Harmonomicon waar de bassist helemaal los gaat. Helaas gaat dit wel soms ten koste van de herkenbaarheid van de verschillende nummers en springen alleen Killing Birds With Stones, The Welding, Milk Leg en Harmonomicon er eigenlijk echt uit, hoewel laatstgenoemde voor de meeste mensen net iets teveel van het goede zal zijn.

Voor de prog/post georiënteerde luisteraar die houdt van een lading techniek bij de muzikanten is dit absoluut smullen geblazen. Vakkundig in elkaar gezet en met precisie geproduceerd, zoals het bij dit soort complexiteiten hoort.

Intronaut
Tracklisting:

  1. Killing Birds With Stones
  2. The Welding
  3. Steps
  4. Sore Sight For Eyes
  5. Milk Leg
  6. Harmonomicon
  7. Eventual
  8. Blood From A Stone
  9. The Way Down

Line-up:

  • Sacha Dunable – Vocals, Guitars
  • Joe Lester – Bass
  • Dave Timnick – Guitar, Vocals, Percussion
  • Danny Walker – Drums

Links: