Black Rebel Motorcycle Club – Specter At The Feast

Black Rebel Motorcycle Club – Specter At The Feast

Cooperative Music, 2013

Black Rebel Motorcycle Club klinkt als naam heel stoer, maar de muziek van deze Amerikanen is niet congruent met de bandnaam. Geen vuige rock die het goed doet in morsige kroegen waar bebaarde naar olie en zweet riekende bikers hun bier drinken, maar eerder intellectueel bedoelde rock à la hedendaagse Radiohead. Specter At The Feast is dan ook een plaat die slechts de ruimdenkende metalhead zal kunnen bekoren.

Specter At The Feast staat vol met popnummers zonder kop en staart die zijn verpakt in gitaar georiënteerde rock. De twaalf nummers die bij elkaar een klein uur klokken behoeven meerdere luisterbeurten alvorens het kwartje valt. Over het geheel genomen is dit nieuwe schijfje van de band een duister ding. Kan ook bijna niet anders. De nummers zijn geschreven en opgenomen nadat de vader van bassist Been en geluidtechnicus van de band tijdens Pukkelpop in 2010 aan de gevolgen van een hartaanval overleed.

Als gezegd: Specter At The Feast is een somber album. Dat vertaalt zich ook in introspectieve nummers die weinig aanleiding geven om eens lekker uit het dak te gaan. Slechts sporadisch schudt de band de herfstige deken van zich af. Het is allemaal begrijpelijk, maar het leidt er wel toe dat we hier te maken hebben met een wat saai muzikaal product. Grauw en afstandelijk. Niet iets om voor je plezier op te zetten. Al zijn er genoeg mensen die dat niet met me eens zijn. Oordeel dus vooral zelf.

Tracklisting:
bmrc 200

  1. Fire Walker
  2. Let the Day Begin
  3. Returning
  4. Lullaby
  5. Hate the Taste
  6. Rival
  7. Teenage Disease
  8. Some Kind of Ghost
  9. Sometimes the Light
  10. Funny Games
  11. Sell It
  12. Lose Yourself

Line-up:

  • Peter Hayes – zang, gitaar
  • Robert Levon Been – bas
  • Leah Shapiro – drums

Links: