Woe – Withdrawal

Woe – Withdrawal
Candlelight Records, 2013

Quietly, Undramatically kreeg in 2010 een 89/100 aangemeten van me, een score waar ik nog steeds helemaal achter sta. Ik vond destijds de black zeer eigentijds. Dat was natuurlijk in een fase waar hipster en post-black nog niet de necro en kult kwam wegnemen uit de black om ze te vervangen met emo en core. Woe kreeg vorig jaar ook te maken met een pak wissels in de line-up, het was dan ook onzeker of Withdrawal evenveel zou overtuigen als hun voorgaande schijf.

De koers is alvast deels aangepast. Er valt een pak meer post-hardcore waar te nemen in zowat ieder departement (afgezien van de hogesnelheids-drumpatronen). Het gitaarspel blijft een intense snel oscillerend gerag, doch met iets meer post-hardcore-feel dan puur melancholische US black metal op hoge snelheid. Een nummer als Carried by Waves to Remorseless Shores of the Truth is het mooiste voorbeeld van deze plaat. Snauwende en bijtende screams, schitterend dubbel gitaarspel dat heel erg Noors aandoet, een prachtig opgezette, opbouwende rauwe melodie en heel veel dynamiek. Woe slaagt er in tegenstelling tot veel andere “trendy” black metal bands in de sfeer van posthardcore en die van black metal te vermengen, het akelige en bezetene uit snelle black te verbinden met angst, pijn en terreur waar post-hardcore van overloopt (naar mijn gevoel zelfs teveel).

Tekenend voor het overtuigende karakter van dit Woe is dat zelfs de enkele cleane zangstukken me doen denken aan Enslaved en totaal niet irriteren. Dat Enslaved-gevoel komt trouwens nog terug in de melodielijnen (soms moet ik knalhard aan Opeth-werk denken van rond de eeuwwisseling), die zeer uitgebreide variaties op een zelfde stuk zijn en de nummers onderhoudend en verhalen maken. Zelfs als de vocals je niet echt zouden kunnen bekoren draagt de kracht van de nummers je er overheen. Indien ze dat wel kunnen dan zit je geheid goed voor een lange rit. Genre-overstijgend sterk. Opnieuw. Woe trekt de lijn door.

Tracklisting:
Woempire

  1. This Is the End of the Story
  2. Carried by Waves to Remorseless Shores of the Truth
  3. All Bridges Burned
  4. Ceaseless Jaws
  5. Song of My Undoing
  6. Exhausted
  7. Withdrawal

Line-up:

  • Chris Grigg – Vocals, Guitars
  • Grzesiek Czapla – Bass, Vocals
  • Ben Brand – Guitars
  • Ruston Grosse – Drums

Links: