Celestial Bloodshed – Omega

Celestial Bloodshed – Omega
Terratur Possessions, 2013

Toen ik in 2008 Cursed, Scarred and Forever Possessed hoorde, was ik er rotsvast van overtuigd: dit bondgenootschap behoort tot het selecte groepje bands die misschien ooit de fakkel kunnen overnemen van illustere grootheden als Mayhem. De dood van zanger Steingrim Torson een jaar later bracht een dramatisch einde aan de veel te korte veldtocht van deze band. Torson werd doodgeschoten door zijn beste vriend. Moord? Een ongeluk? Daar waren de berichten het in het begin alvast niet over eens. Het levert in ieder geval nog een pijnlijke parallel op met het eerder genoemde Mayhem. De overgebleven leden hadden blijkbaar nog wat materiaal op de plank liggen en dat is nu samengebracht op Omega. Of dit de zwanenzang van Celestial Bloodshed is, zal nog moeten blijken. Het zijn wel zeker de laatste opnames met Torson op zang, zoveel is duidelijk.

De black metal op Omega biedt op zich geen verrassingen, maar de samensmelting van Watain, Corpus Christii en oude Mayhem dwingt ook nu weer respect af. Veel meer nog dan hun genregenoten begeeft Celestial Bloodshed zich in de midtempo regionen om aldaar een uiterst lugubere, onheilspellende en spookachtige sfeer te creëren. De unheimische sfeer komt uit de speakers als een dikke mist en grijpt naar de keel tot de laatste noten zijn weggestorven. Huiveringwekkend!

Dat zijn ook de vocalen. De wetenschap van de dood van deze man, maakt mijn impressie misschien beladener dan ze zou moeten zijn. Anderzijds, ik hoor toch echt de stem van iemand die Dead en Atilla in zich verenigt. Of lijkt dat alleen maar zo? Dat maakt niks uit natuurlijk.

Op het eind van de rit blijf ik met een heel dubbel gevoel zitten. Hier had echt een nieuwe De Mysteriis Dom Sathanas ingezeten. Het lot besliste anders en het is voorlopig wachten tot een nieuwe troonpretendent zich aandient.

Tracklisting:Celestial Bloodshed

  1. The Aorta Of My Thoughts
  2. Begone Chains Of Life!
  3. Deathsquad Alliance
  4. Spiraculum Mortis
  5. Manifested Darkness, Bloodred Sunrise
  6. Trosbekjennelse

Line-up:

  • H. Tvedt – Guitars, Organ
  • W. – Bass, Guitars, Vocals
  • Tiller – Drums
  • S.T. – Vocals

Links: