Manilla Road – Mysterium

Manilla Road – Mysterium
Shadow Kingdom Records, 2013

Met bijna zesendertig kaarsjes op de verjaardagstaart en vijftien albums op de teller, mag Manilla Road gerust een icoon genoemd worden. Nog indrukwekkender is het feit dat de band er in deze fase van haar carrière nog zulke energieke platen weet uit te persen.

Mysterium gaat verder waar het vorige album Playground of the Damned ophield, met als voornaamste verschil dat het gaspedaal anno 2013 steeds vaker wordt ingedrukt. Een korte uitbarsting zoals Stand Your Ground kan zich dan bijvoorbeeld gemakkelijk meten met de intensiteit van Metal Church. Uiteraard liggen de extremen bij Manilla Road ook nu weer ver uit elkaar en staat tegenover eerdergenoemde song een epische powerballad als The Battle of Bonchester Bridge. Beide kostuums zitten de band als gegoten.

Maar Manilla Road is veelzijdiger dan dat. Only the Brave had bijvoorbeeld zo op één van de vroege albums van Ozzy kunnen staan, terwijl Hermitage gebouwd is rond een shuffle die zo van Status Quo had kunnen komen. Dat ondanks de uitgebreide vracht aan invloeden deze plaat toch ook helemaal typisch Manilla Road klinkt, mag dus gerust een klein wonder heten. Maar dat is nu eenmaal Manilla Road: steeds weer anders, maar nergens vervreemdend.

Het grootste struikelblok zal voor velen nog steeds de ietwat vlakke zang van Bryan Patrick zijn. Wanneer je je hiermee hebt verzoend, openbaart zich een avontuurlijke plaat die barst van de klassieke elementen en toch lekker fris klinkt.

Mysterium is nummer zestien en wat mij betreft mogen daar nog heel wat albums aan toegevoegd worden, zeker nu de band – na een magerder periode – de zaken ook kwalitatief weer helemaal op orde heeft. Fans kunnen blindelings toehappen, nieuwelingen leren minstens wat bij.

Tracklisting:Manilla Road - Mysterium

  1. The Grey God Passes
  2. Stand Your Ground
  3. The Battle of Bonchester Bridge
  4. Hermitage
  5. Do What Thou Will
  6. Only the Brave
  7. Hallowed be Thy Grave
  8. The Fountain
  9. The Calling
  10. Mysterium

Line-up:

  • Mark Shelton – Guitars, Vocals
  • Neudi – Drums
  • Josh Castillo – Bass
  • Bryan “Hellroadie” Patrick – Vocals

Links: