Raven Black Night – Barbarian Winter

Raven Black Night – Barbarian Winter
Metal Blade Records, 2013

Raven Black Night is typisch zo’n band waar je, als er wonder boven wonder geen groot label is dat hen een kans gaf, nooit van gehoord zou hebben. Dat heeft weinig te maken met de kwaliteit van het gebodene. De tijdsgeest, geografische afkomst en de hoofdstroom in het algemeen spelen wat dat betreft veel meer mee.

Raven Black Night komt uit Australië en speelt heavy metal die zowel episch als doomy is. Niet bepaald de meest flitsende stijl dus. Kort door de bocht hoor je een mix van Cirith Ungol, Pagan Altar, Manilla Road en Witchfinder General. Allemaal bands die kwalitatief staan als een huis, maar die nu ook niet meteen de grootste verkoopcijfers kunnen voorleggen. Zo ook Raven Black Night dus. Barbarian Winter barst werkelijk van de stoere riffs, de breed uitwaaierende leads verzuipen in galm en de ritmesectie is statig en robuust. Bovendien beschikt zanger/bassist Chris the Dark over een stem die het midden houdt tussen Mark Shelton en Tim Baker. Je moet ervan houden natuurlijk, maar bij de fans van Manilla Road en Cirith Ungol zal Chris een graag geziene gast zijn. De productie is krachtig, maar ook een tikje droog. Zoals het hoort bij deze muziekstijl.

Barbarian Winter zal het vooral goed doen bij fans van genoemde bands. Of hier een breder publiek voor bestaat, waag ik te betwijfelen. Eén ding is zeker: aan de kwaliteit ligt het in elk geval niet.

Tracklisting:Raven Black Night - Barbarian Winter

  1. Fire in Your Eyes
  2. Morbid Gladiator
  3. Mystery Woman
  4. Fallen Angel
  5. Black Queen
  6. If You Choose the Dark
  7. Warriors Call
  8. Barbarian Winter
  9. Changes
  10. Lips of Desire
  11. Nocturnal Birth
  12. Angel with a Broken Wing

Line-up:

  • Chris the Dark – Bass, Vocals
  • The Raven – Guitars
  • Jim the White Knight – Guitars, Vocals

Links: