My Bloody Valentine – m b v

My Bloody Valentine – m b v
Eigen Beheer, 2013

Het Ierse My Bloody Valentine is een heilig huisje. Het album Loveless uit 1991 is een absolute klassieker en opende de weg naar shoegaze, een muzikale mijlpaal uit de geschiedenis. Na lang, heel lang wachten is er nu opnieuw een album. Er werd vooraf veel over gezegd. Het zou experimenteel zijn, wild, vernieuwend, anders. m b v, is het dat ook?

My Bloody Valentine is zeker en vast op zoek gegaan naar iets anders. Het nieuwe album is veel pittiger, ruwer en eigenlijk ook wel aan de gewaagde kant. De eerste drie nummers op dit album klinken alsof ze komen uit een verkeerd afgestelde platenspeler met een schommelend geluid. Soms irritant, soms aanstekelijk zweverig, waardoor je de neiging hebt te zitten wiegen in alle richtingen op de lichtlawaaierige loungy shoegaze. De laatste paar nummers op de plaat zijn dan weer – zoals beloofd – aangedreven door jungle-ritmes uit de foetale periode van Prodigy. Daartussen is het wat “traditioneler”, in de mate dat My Bloody Valentine-tradities heeft natuurlijk. Een scherp contrast tussen de etherische zang van Bilinda Butcher en Kevin Shields en de jengelende gitaren is het lekkerste ingrediënt van My Bloody Valentine, wat ze daarnaast doen is volgens mij ook in deze aanvulling.

Ik had eerlijk gezegd wat meer verwacht qua experimenteel gedrag en daarom ben ik ook na vele luisterbeurten wat ontgoocheld. Anderzijds zal ik deze plaat op den duur om de zoveel tijd gaan draaien en genieten van het feit dat er nu gewoon negen nummers meer bestaan van My Bloody Valentine. Luistertip: Who Sees You.

Tracklisting:

My Bloody Valentine

  1. She Found Now
  2. Only Tomorrow
  3. Who Sees You
  4. Is This and Yes
  5. If I Am
  6. New You
  7. In Another Way
  8. Nothing Is
  9. Wonder 2

Line-up:

  • Kevin Shields – vocals, guitar, sampler
  • Colm Ó Cíosóig – drums, sampler
  • Debbie Googe – bass
  • Bilinda Butcher – vocals, guitar

Links: