Empyrios – Zion

Empyrios – Zion
Scarlet Records, 2013

Die staat, die schijf van Empyrios. Als een huis. De Italianen werden in 2008 door Metal Hammer uitgeroepen tot beste nieuwe metalband, mede door het goed ontvangen The Glorious Sickness. Een mengeling van allerhande smaken, van hardrock tot djent, tot industrial. Een mengelmoes die zorgt voor een geluid dat ergens hangt tussen Fear Factory en Devin Townsend, tussen Meshuggah en Nevermore. Elf tracks die allemaal de vier minuten of het dubbele overschrijden, dus een flinke portie muziek om te verwerken.

Ritmische bombardementen vliegen je om de oren, melodieus en zuiver maar met een kracht die je keel met momenten dichtknijpt. De schijf is dan ook voorzien van enkele pareltjes waarvan het nummer Unplugged mijn favoriet is. Er wordt kunstig omgesprongen met de elektronica die daardoor ook echt een toegevoegde waarde heeft. Pompende ritmes en Fear Factory-aandoende passages passeren regelmatig, maar worden wel afgewisseld met melodie en bijbehorende scherpe, cleane vocalen. Luister vooral ook even naar de zeer luxueuze solo en het dubstep-achtige einde in onderstaande video.

Niet zomaar wat geknutsel met stijlen dus. Een band die duidelijk weet hoe ze met elkaar te verweven en het interessant te houden. Een plaat die beukt van voor tot achteren met een dikke productie en goede muzikanten. Voor fans van de bands in het rijtje vergelijkingen een must have als je de band nog niet kent.

Tracklisting:
Empyrios – Zion

  1. Nescience
  2. Domino
  3. Masters
  4. Reverie
  5. Unplugged
  6. Renovation
  7. Wormhole
  8. Square One
  9. Zion
  10. Blackmail
  11. Madmen

Line-up:

  • Silvio Mancini – Vocals
  • Simone Mularoni – Guitars
  • Simone “Sym” Bertozzi – Bass, Vocals
  • Dario Ciccioni – Drums

Links: