Lord – Digital Lies

Lord – Digital Lies
Dominus Records, 2013

Lord komt van de andere kant van de wereld en brengt ons iets dat zich tussen symfonische en thrashy power metal bevindt. Ooit was het Lord Tim nog op zijn ééntje, maar al sinds de vorige full-length is de huidige line-up van de Australische band een feit. Dit jaar vieren ze met Digital Lies hun tiende verjaardag.

Dus wat heeft het ons zoal te bieden? Een viertal muzikanten waarvan de gitaristen duidelijk hun instrument beheersen, maar eigenlijk weet dit concept me nergens echt mee te krijgen. Elke song kent een vrij simplistische basis met behoorlijk frustrerende drum- en baslijnen die op een symfonische onderlaag gepresenteerd worden. De gitaren brengen op zich wel wat verhaal, met wat meer kracht en melodie in songs als Point O View, maar over het algemeen blijft het allemaal eigenlijk erg rechtlijnig, voorspelbaar en flauw. Toch wil ik deze band niet helemaal de grond induwen, aangezien ze fungeert als prima middenmotor met enkele songs die zelfs wat catchy allures hebben zoals 2D Person In A 3D World en bovendien zijn de thrashy scheurmomenten kwalitatief goed gebracht. Enkel weet de stem van Lord Tim mij over de gehele lijn niet mee te krijgen. Een complete verrassing krijg je echter met The Last Encore waarop de band er wel in slaagt om gevoel en afwisseling voor de dag te brengen. Graag wat meer van dit op het volgende album dus, heren.

Power metal die haar momenten wel kent, maar over het algemeen nog wat droogjes en voorspelbaar klinkt met een zanglijn die deze twee elementen nog eens extra in de verf zet. Je moet het doen voor de thrashy scheurmomenten en het technisch spel van de gitaristen bij Lord. Misschien met sporadisch even een fijner rustpunt, maar over het algemeen boet de band op deze momenten in aan sensatie. Luistertip: Point O View en vooral The Last Encore.

Tracklisting:

Lord - Digital Lies

  1. Incipio
  2. Betrayal Blind
  3. Digital Lies
  4. Point O View
  5. Walk Away
  6. 2D Person In A 3D World
  7. Final Seconds
  8. The Last Encore
  9. Because We Can
  10. The Chalkboard Prophet
  11. Battle of Venarium
  12. Footsteps In The Sand (Bonus Track)
  13. The Richest Man (Bonus Track)

Line-up:

  • Lord Tim – Vocals, Guitars
  • Andy Dowling – Bass
  • Mark Furtner – Guitar
  • Damian Costas – Drums

Links: