Escape The Fate – Ungrateful

Escape The Fate – Ungrateful
Eleven Seven Music, 2013

Het plaatje sloop onze redactie binnen onder de noemer ‘underground rock’ en dan schrik je wel even als je iets totaal anders op je bord krijgt. Escape The Fate is op eigen Amerikaanse bodem behoorlijk tot bloei gekomen sinds hun eerste plaat in 2006 en tourt nu ook levendig door Europa. Het vijftal brengt een behoorlijk toegankelijk en verzorgd stukje diepzinnige agressie dat ergens tussen nu metal en post-hardcore valt. Ungrateful is inmiddels hun vierde.

Toegankelijkheid binnen dit genre loopt altijd wel wat samen met die noemer ‘emo’, vooral als de band uit Amerika komt. Het is te nemen of te laten, want elke song kent behoorlijk wat popperige Linkin Park-vocalen die ook wat schreeuwende uitschieters kennen. Toch moet je deze plaat als een stevig product beschouwen als je het bekijkt op niveau van nu metal. Vooral de kwalitatieve mix, de sterke structuur van de songs en de catchy grooves en geluidseffecten doen het hem bij deze jongens uit Las Vegas. Soms durft het allemaal wel wat melig te klinken, zoals met songs als Picture Perfect, maar dat zijn de fans van dit genre naderhand al wel gewoon. Wat mij persoonlijk het meest aanspreekt bij deze jongens is de wijze waarop ze hevigere momenten inbouwen in hun eigen, melodische product.

Voor de softere harten die wat van goed opgebouwde meezingers houden. Melodie en techniciteit worden gepresenteerd met een stevige stem, maar die het geheel wel van een popperig en emotioneel kantje voorziet. Wie het genre kan waarderen haalt met Escape The Fate sterk materiaal in huis, al heb ik het zelf na enkele songs wel gehad.

Tracklisting:

Escape The Fate - Ungrateful

  1. Ungrateful
  2. Until We Die
  3. Live Fast, Die Beautiful
  4. Forget About Me
  5. You’re Insane
  6. Chemical Love
  7. Picture Perfect
  8. Risk It All
  9. Desire
  10. One For The Money
  11. Fire It Up
  12. This War Is Ours

Line-up:

  • Craig Mabbitt – Vocals
  • Robert Ortiz – Drums
  • Bryan Money – Guitar, Vocals
  • TJ Bell – Bass, Vocals
  • Michael Money – Guitar

Links: