Toner Low – III

Toner Low – III
Freebird Records, 2013

De hoes spreekt weer boekdelen bij de laatste release van het Nederlandse Toner Low. De band werd in het verleden een pak opgehemeld binnen onze redactie en het is dan ook fijn dat het vervolg van II dit voorjaar de revue ook weer kan passeren. Mooi nieuws dus voor de fans van het doom- en stonergenre.

Het deed me er met de cover al meteen wat aan denken en het sfeertje dat deze band uitstraalt is er niet ver vandaan. Haast Electric Wizard-gewijs sleept en dreunt deze muziek je naar andere sferen. Bombastische basgolven in de sound en de repetieve stijl doen een dromerige kolk ontstaan waarin je traagjes wordt meegezogen. Hier en daar met even een lichte versnelling en een gekke, psychedelische twist in het samenspel, zoals op de derde song waar tevens ook heel even wat vocalen in voorkomen. Toch lijkt die High On Fire-stempel, die de band vijf jaar terug meekreeg, behoorlijk ver af. Deze vier tracks rollen niet, maar richten zich op het creëren van een kruipend sfeertje met een fikse psychedelische baslaag. Zet dat volume dus maar een streepje luider.

Muziek om in een andere stemming te beluisteren of niet? Ik laat het in het midden. In elk geval creëert dit materiaal op zich al een hele trip waarin je niet te fel moet wachten op versnellingen en muzikale complexiteit. Voor de fans van goed afgemeten en verzorgde drone die binnen een doomerige gevoelssfeer geplaatst wordt en met hier en daar even een rustpunt met zelfs wat pianotoetsen meekrijgt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de laatste song waar ik net wat meer opbouw gewaar wordt.

Tracklisting:

Toner Low - III

  1. Six
  2. Seven
  3. Eight
  4. Nine

Line-up:

  • Jack – Drums
  • Daan – Guitars
  • Miranda – Bass

Links: