Taddy Porter – Stay Golden

Taddy Porter – Stay Golden
Primary Wave Records, 2013

Dit is fijn, vrij snel na het begin zit ik al subtiel met mijn hoofd te knikken. Alsof ik in een ware zeventiger jaren revival ben terechtgekomen. Alsof deze plaat destijds is opgenomen en niet in het heden. Grote voorbeelden van Taddy Porter zijn ongetwijfeld The Rolling Stones geweest, enigszins gemixt met de hedendaagse The Black Keys. De track Walk Away heeft zelfs praktisch dezelfde openingsriff als Dead And Gone van het The Black Keys-album El Camino, You Can Count On Me heeft een Brown Sugar-gevoel, de bekende plaat van The Rolling Stones.

Voor wie het kwartet nog niet kent, in 2012 kwam de gelijknamige debuutschijf uit die meteen immens populair werd. De plaat werd gebruikt voor komedieseries als Entourage, die ook hier uitgezonden wordt, maar de muziek kwam ook veel op de achtergrond in Amerikaanse tv-programma’s. De The Black Keys-producer Mark Neill ‘bemoeide’ zich overigens met deze release om de rauwe sound vorm te geven.

Helaas duurt de plaat maar net 31 minuten, waarin toch elf tracks zijn gepropt. De band uit Oklahoma heeft toch een knap staaltje weggezet met Stay Golden, daar de productie echt perfect en rauw klinkt als de rocksound uit eind jaren ’60 tot begin jaren ’70 van de vorige eeuw. Sommige nummers doen aan als liefdesliedjes van The Beatles, zoals het nummer Emma Lee. Elke track op dit album is een subtiel werkje van onvervalste rockmuziek uit een tijdperk waarin het echt allemaal begon. En dat in 2013… Luistertips: Evil, Emma Lee en Stay Golden, de titeltrack.

Tracklisting:
Taddy Porter – Stay Golden

  1. Changes
  2. The Gun
  3. Fever
  4. More, More
  5. Emma Lee
  6. Chemicals
  7. We Can Do Anything
  8. Evil ?
  9. Walk Away ?
  10. Stay Golden
  11. You Can Count On Me

Line-up:

  • Andrew Brewer – Vocals, Guitar
  • Joe Selby – Lead Guitar
  • Kevin Jones – Bass
  • Doug Jones – Drums

Links: