VoidWork – Midnight

VoidWork – Midnight
Eigen Beheer, 2012

De review komt een beetje aan de late kant, maar voor dit project maak ik graag wel eens een uitzondering. VoidWork is het zielskindje van Xavier, die onder andere ook terug te vinden is in het Belgische Akem Manah, en het mag gezegd worden dat de man de afgelopen jaren behoorlijk veel ziel gestoken heeft in dit duistere gegeven. Midnight is een compilatie geworden van alle restanten die nooit op plaat verschenen zijn en had het einde moeten worden van VoidWork. Toch las ik op de webstek van deze man dat hij al met een vervolg bezig is. Dit is er dus eentje om even met een propere lei te kunnen starten.

Kruipende ambient en horrorgetinte neo-klassiek was hetgeen VoidWork altijd wist te brengen, dus uiteraard geeft Midnight daar een goede bloemlezing van. Je vraagt je zo wel eens af waarom deze songs nooit verschenen zijn als je ze hoort. Het concept is duidelijk hetzelfde, gaande van spookachtige pianomomenten op Cultes Des Ghouls naar het luchtigere Ascension. Haunted Mansion valt weer terug op romantische pianostukjes, gevolgd door het a capella intermezzo met diepzinnige tekst Driftwood. Het hoogtepunt bereikt de man echter met de drie afsluiters van deze toch wel lange EP. Die kruipende zwarte massa die me zo’n indruk naliet met Basement voel ik weer terugkomen, vooral met het angstaanjagende A Lurker In The Attic.

Als minpuntje zou je misschien kunnen ervaren dat Xavier wat van de hak op de tak springt met Midnight, maar dat is dan ook het enige. Heerlijke restjes als je het mij vraagt, dus reden te meer om ook deze editie van de man in huis te halen of gewoon in zijn geheel te beluisteren op zijn Bandcamp-pagina.

Tracklisting:

VoidWork - Midnight

  1. The Dreaming Dead
  2. Ghostlights
  3. Cultes Des Ghouls
  4. Entrance
  5. Ascension
  6. Haunted Mansion
  7. Driftwood
  8. Where Lovers Mourn
  9. Rituals of Yhe
  10. A Lurker In The Attic
  11. Torn Asunder

Line-up:

  • Xavier – Alles

Links: