Enshine – Origin

Enshine – Origin
Rain Without End Records, 2013

De eerste luisterbeurten kon ik mijn vinger maar niet leggen op hetgeen mij zo enorm aansprak in Enshine. Bij het lezen van de bezetting werd alles duidelijk. Ex-Atoma-lid Jari Lindholm is het brein achter Enshine. Atoma‘s album Skylight kwam vorig jaar heel hoog in mijn jaarlijst te staan. Deze keer pakt Jari het anders aan, met de Fransman Sebastien Pierre achter de microfoon, een zanger die het dit jaar al uitmuntend deed bij Fractal Gates.

De link met Atoma kun je makkelijk terugvinden in de lange, atmosferische instrumentale stukken die van enorm hoge kwaliteit zijn. Ontroerende stukken Fins/Zweedse melodoom, aangelengd met elektronische effecten en zoals gezegd, panoramisch uitgestrekte instrumentale passages,
een pure verademing. De sporadische vocalen in de niet-instrumentale nummers hadden voor mij zelfs niet gemoeten, ook al zijn ze solide en gemeend beladen.

Origin is een zeer mooi album dat zijn score zeker verdient. Ik zou meer willen geven, maar het is zo atmosferisch en tijdloos dat ik iets meer concrete hechtingspunten nodig heb om het te laten floreren tot een echte klassieker. Het is wat het is. Heel mooie doch vluchtige melodoom/death doorheen vele luchtstromen.

Tracklisting:
Enshine

  1. Stream of light
  2. Refraction
  3. Cinders
  4. Astrarium
  5. Ambivalence
  6. Nightwave
  7. Immersed
  8. Above Us
  9. Constellation

Line-up:

  • Jari Lindholm – Guitars
  • Sebastien Pierre – Vocals

Links: