Ritual Steel – Immortal

Ritual Steel – Immortal
Killer Metal Recording, 2013

Vierde album voor de Duitse heavy metal-bende Ritual Steel. Ze zijn zo heavy dat ze bijna thuis horen in de true metal-categorie van Manowar, geloof me vrij. Ook hun Killer Metal Records-label is zo true als mogelijk trouwens, een übermetal-huwelijk als dit zie je zelden. Immortal is dan ook de best bedenkbare titel voor dit album.

Ze trotseren alle natuurelementen, alle vijanden, zelfs de tand des tijds. Met aanvoerder John Carson (Exiled) hebben ze een Engels-beheersende frontman die zijn troepen de traditionele en vooral epische strijd in jaagt. Het is er allemaal ver over, onstrak en rommelig, maar o zo waarachtig heavy. Hij zingt ook consequent vals trouwens (correct zingen is voor boysbands?). Instrumentaal lopen ze te knippen en plakken bij de Britse grootmeesters, met aanvullende Duitse en Amerikaanse accenten, de zwaarden in aanslag houdend en hun instrumenten vergetend. Hoog jodelend gaat John tekeer, netjes gevolgd door het gitaarduo dat elke intonatie netjes simuleert in het vingerwerk. US-metal op zijn Duits zeg maar, met een tintje progressiviteit in de instrumentale passages.

Paragon– en Seven Witches-liefhebbers die niet vies zijn van US power metal mogen dit best wel een beurt geven. Het is zo fout dat het goed wordt. Een beetje zoals Mick Jagger zo lelijk is dat het sexy wordt. Gewoon een bataljon Duitse Jag Panzer‘s, die enorm goed fout tekeer gaan. Luistertip: The Ritual Law, de beste referentie, op alle vlakken.

Tracklisting:
Ritual Steel

  1. Aggressor
  2. The Ritual Law
  3. Judgement Day
  4. Dr. West
  5. Satisfy Your Dreams
  6. Fire
  7. Solar Maiden II
  8. Metal Sanctuary
  9. Get Down to the Underworld
  10. Welcome to the Metal Dead

Line-up:

  • Martin Zellmer – Drums, Percussion
  • Sven Boege – Lead, Rhythym, Harmony, Bass
  • John Cason – Vocals

Links: