Cynthesis – ReEvolution

Cynthesis – ReEvolution
Sensory, 2013

Het tweede deel van het Dystopian-drieluik dat in 2011 startte met DeEvolution. De technische progmetallers van Cynthesis hebben het maar weer mooi voor elkaar. De mix van atmosferische progressieve metal en hoogstaand technisch (gitaar)spel sloeg bij het vorige album ook enorm aan, dus eens luisteren wat deze release te bieden heeft.

Divine Night biedt wat leuke oriëntaals klinkende gitaren, subtiele basloopjes en is een rustig opbouwend nummer. Hier nog geen krachtpatserij, behalve de basgitaar die naar het einde toe even laat horen waar zo’n ding ook toe in staat is. Het ritme ligt al wat hoger in de track Convergence. Gave gitaarpartijen die mij lichtelijk doen denken aan NES-games, verder blijft dit anderhalve minuut durende nummer ook instrumentaal, afsluitend met dikke solerende gitaren. In The Grand Facade laat Erik Rosvold even horen dat zijn stem ook nog meetelt op deze cd. Een bijna ballad-achtig nummer wat de laatste minuten toch nog even marcherend tot een einde komt. Persistence Of Visions is de eerste die daarna weer wat zwaarder en duisterder klinkt om ook zijn laatste minuten weer anders af te sluiten (door middel van ambiente synthesizergeluiden). The Noble Lie is in zijn geheel een sfeervolle, op elektronica gebaseerde track. De scheidingslijn is telkens erg duidelijk, de ambient en atmosfeer wordt niet echt letterlijk in de nummers verweven, maar krijgt steeds zijn afgebakende deel in de nummers.

Het afsluitende Release The Deity is met zijn dertien-en-een-halve minuut de langst durende op de tracklist. Het kunstje van de hele cd wordt hier nog even kort samengevat. Epische progmetal, ook weer de atmosferische elementen en een mooi einde voor deze schijf. Samengevat is het een alleraardigste cd maar hij kent geen echte hoogtepunten. Desalniettemin is het gespeelde veelal erg interessant om naar te luisteren, dus de score mag boven het gemiddelde liggen.

Tracklisting:
Cynthesis - ReEvolution

  1. Divine Night
  2. Convergence
  3. The Grand Facade
  4. A Most Trivial Pursuit
  5. Persistence Of Visions
  6. The Noble Lie
  7. Release The Deity

Line-up:

  • Jasun Tipton – Guitar, Keys, Backing Vocals
  • Troy Tipton – Bass, Backing Vocals
  • Erik Rosvold – Lead Vocals, Backing Vocals
  • Sean Flanegan – Drums

Links: