Bovine – The Sun Never Sets On The British Empire

Bovine – The Sun Never Sets On The British Empire

Fda-Rekotz,2013

De laatste tijd wordt ik verwend met het ene debuutalbum na het andere en ook het Engelse Bovine komt hier met haar eersteling. Altijd leuk natuurlijk om zonder enige vorm van verwachting een album te mogen beluisteren hoewel de kwaliteit van het gebodene nog wel eens wil variëren. Maar daar zit het bij deze band wel snor mee.

Volgens de bijgeleverde bio speelt Bovine muziek die een mix van bands als Kyuss, Queens Of The Stone Age, Soundgarden en Baroness is. Hoewel ze op de promosheets graag wat overdrijven zitten ze er hier wel een keertje goed op. De stoner-riffs zijn onmiskenbaar en vinden hun weg in menig nummer en deze energie wordt gekoppeld aan wat sludge-elementen om het net wat extra zwaarte mee te geven. Hiernaast weet de gitaar melodielijnen te hanteren die hun oorsprong vinden in de muziek van Soundgarden waarbij ook de zang nog door drie van de vier leden wordt verzorgd waardoor er gevarieerd wordt van een hardcore-achtige schreeuw tot cleane ingetogen zang.

Door deze variatie, de vrij sterke in-your-face-presentatie en het energieniveau zijn er parallellen te trekken met de debuutplaat van een band als Arctic Monkeys en zal het mij eigenlijk niet verbazen als ze het met de wat softere nummers als The Sun Never Sets On The British Empire of het sterk naar Queens Of The Stone Age neigende Thank Fuck I Aint You het zomaar tot in de hitlijsten kunnen schoppen, of tot aan een festival als Lowlands, want die potentie is er zeker.

Bovine 200
Tracklisting:

  1. Barium
  2. Ghost Chair
  3. Thank Fuck I Aint You
  4. Heroes Are What
  5. The Sun Never Sets On The British Empire
  6. The Battle Of The Sinkhole
  7. Aneugenic
  8. I Will Make You Real
  9. Military Wife
  10. Not Another Name

Line-up:

  • Damon Cox – Drums, Sub-human Metronome
  • Marcus VVulfgang – Guitars, Astronomic Vocals
  • Christophe Schaunig – Bass, Reptilian Vocals
  • Thomas Peckett – Guitars, Quadraphonic Vocals

Links: