Opposing Motion – Laws of Motion

Opposing Motion – Laws of Motion
Lion Music, 2013

Het progressieve genre vormt altijd een verrassing als je er wat van in je stereo stopt. Soms gaat het de groovy en harde kant op, maar het kan ook duidelijk anders. Opposing Motion komt uit Birmingham en presenteert ons haar debuut Laws of Motion. Deze prog valt volledig onder de noemer van de symfonische / power metal.

De prog schuilt bij Opposing Motion dan meer in de moeilijk te volgen structuur op deze plaat. Toch klinkt het niet helemaal verkeerd, maar laat het me wel achter met een enorm dubbel gevoel. De gitaarflow, de virtuoze synthpartijen en de gewaagde overgangen vind ik hier en daar behoorlijk geslaagd, maar er zijn wat ingrediënten die het momenteel nog echt verpesten. Eerst en vooral is er de aanhoudende symfonische achterban die het geheel erg flauw doet overkomen, samen met deze zangstijl. Dat past dan weer beter op rustige songs waar die melige sfeer ook beter overkomt zoals het aangename Las Lágrimas del Diablo. Op de titeltrack lukt het de band zelfs, naar mijn gevoel, om op erg diverse en gevoelige wijze haar boodschap over te brengen. Op de rest van de nummers moet de opbouw en interactie je echt liggen. Opposing Motion gaat van pure powermetalmomenten naar symfonische intermezzo’s en wat drogere grooves die overladen worden met technische gitaarstaaltjes.

Een moeilijke om te beoordelen. Fans van het progressieve symfonische genre zoals Symphony X en power metal richting Kamelot kunnen deze plaat eens enkele luisterbeurten geven om te zien of de mix hen ligt, maar dit alles staat zeker nog niet op koken. Voor mij blijven de droge stukken iets te flauw en mocht er wat meer afwisseling en creativiteit in het stemgebruik aangebracht worden. Misschien komt de progressieve insteek van deze band dan meer tot haar recht.

Tracklisting:

Opposing Motion - Laws of Motion

  1. Deux Ex Machina
  2. Forever’s Edge
  3. Labyrinth of Mirrors
  4. Las Lágrimas del Diablo
  5. Rites of Passage
  6. Echoes of The Soul
  7. Laws of Motion
  8. The Fallen Opera

Line-up:

  • Kevin Deplanche – Drums
  • Joe McGurk – Guitars
  • Ludo Desa – Vocals
  • David Deplanche – Bass

Links: