Artizan – Ancestral Energy

Artizan – Ancestral Energy

Pure Steel Records, 2013

Liefhebbers van US metal, Matt Barlow (ex-Iced Earth) of het oudere werk van Iced Earth tout court moeten even opletten. Het tweede album, Ancestral Energy, van de Amerikaanse act Artizan is daar. Voorzien van een gortdroge mix uit de Morrissound Studios doet de band een welgemeende poging eerdergenoemde liefhebbers aan zich te binden.

Ik denk echter dat de krappe 40 minuten metal slechts de die-hard fans zal overtuigen. Persoonlijk trek ik de matige composities maar matig. Er is driftig leentjebuur gespeeld bij Iced Earth wat vooral doorklinkt in de galopperende riffjes. Zanger Tom Braden klinkt echter veel te lief om de composities ballen te geven. Dat wordt vooral duidelijk in het afsluitende titelnummer waar Matt Barlow een paar regels debiteert. De krappe minuut waar de voormalige vocalist van Iced Earth meedoet is bijkans de meest interessante tijdseenheid op Ancestral Energy.

Nee, de heren van Artizan overtuigen mij met Ancestral Energy allerminst. Het songmateriaal is kleurloos, de ondersteunende riffs kaal en plichtmatig en de zang van Braden is maar zo zo. Ondanks dat de intenties aanwezig zijn, het materiaal is opgenomen in een legendarische omgeving zal Ancestral Energy geen frisse energie doen blazen in het traditionele genre. Volgens de platenmaatschappij zouden er progressieve elementen in de muziek verweven zitten. Vergeet het maar. Een zelfde lot zal Ancestral Energy beschoren zijn.

Tracklisting:
artizan

  1. I Am The Syorm
  2. The Raven Queen
  3. The Guardian
  4. The Death Of Me
  5. Deep Ocean Dreams
  6. Ypu Can’t Take The Metal
  7. Ancestral Energy

Line-up:

  • Tom Braden – zang
  • Shamus McConney – gitaar
  • Jon Jennings – bas
  • Ty Tammeus – drums

Links: