Fall Out Boy – Save Rock And Roll

Fall Out Boy – Save Rock And Roll
Decaydance Records, 2013

Save Rock And Roll? Zeker geen slecht uitgangspunt, maar op deze manier zal het helaas niet lukken hoor, heren. Fall Out Boy is mij vooral bekend van mijn jeugdige tienerjaren waar de poppy punkrock van deze heren nog aan de orde was. Ik ben echter niet te trots om toe te geven dat ik op een nostalgisch moment nog eens Infinity On High of From Under The Cork Tree opleg. Maar net als de glorie van mijn onbezonnen zestienjarig bestaan heeft ook het geluid van deze heren de tand des tijds niet doorstaan.

Save Rock And Roll is geen pop/punkrock meer. We spreken nu van een indie/pop/commercieel geluid, zonder charme en zonder overtuiging. Opener The Phoenix laat hier en daar nog wat van het oude Fall Out Boy horen. Een catchy nummer dat die lekker dansbare schwung bezit en nog op mijn steun kan rekenen, maar als het tweede nummer bereikt wordt is het uit met de pret: wat statisch gezeik met de gitaren en een matige, hobbelende bas met dito beat is wat volgt. Dit gedoe is het woord ‘riff’ niet waardig en ik mis een karrenvracht aan powerakkoorden. Het gaat er even kwallig aan toe met weinig inspirerende nummers waar de meezingfactor voorop wordt geplaatst. We gaan verder bergaf en belanden onvermijdelijk in een dieptepunt: The Mighty Fall (feat. Big Sean). Geen idee waar het gezond verstand van deze heren was toen er werd geopteerd om een R&B-nummer met een gitaar te maken.

Na laagtes komen uiteraard ook weer hoogtes, en I Miss Missing You bevat weer die schwung die mij eerder al te pakken kreeg bij The Phoenix, al zij het met een meliger karakter. Cliché teksten zijn hier natuurlijk onvermijdelijk, en gezien het niveau van de eerste helft van de plaat maak ik daar al lang geen punt meer van. De rest van de plaat sluit aan bij wat er eerder al aan bod kwam. Niet veel soeps dus. Opmerkelijk is wel nog dat Elton John in de afsluiter er nog even bij komt kijken, maar zelf met zijn typische, ontroerende stem kan zelf hij dit niet meer rechttrekken.

Geen poppunk meer dus, maar een poging tot dansbare baslijnen met wat indie-invloeden erbij, dat is deze Save Rock And Roll. Misschien dat het bij de huidige generatie der zestienjarigen zal aanslaan, maar dit genre is toch een trein die ik volledig heb gemist. Gelukkig.

Tracklisting:

Fall Out Boy - Save Rock And Roll

  1. The Phoenix
  2. My Songs Know What You Did In The Dark
  3. Alone Together
  4. Where Did The Party Go
  5. Just One Yesterday (feat. Foxes)
  6. The Mighty Fall (feat. Big Sean)
  7. Miss Missing You
  8. Death Valley
  9. Young Volcanoes
  10. Rat A Tat (feat. Courtney Love)
  11. Save Rock and Roll (feat. Elton John)

Line-up:

  • Patrick Stump – Vocalen, Gitaar
  • Joseph Trohman – Gitaar
  • Peter Wentz – Bas
  • Andrew Hurley – Drum

Links: