Chaostar – Anomima

Chaostar – Anomima
Season of Mist, 2013

De componist van Septicflesh probeert het nu eens met een heel album vol klassieke muziek. Een gewaagde keuze, maar mijns inziens wel een geslaagde. Wie echter klassiek verwacht in de betekenis van het woord die de meeste mensen als enige vorm van ‘klassiek’ zien, komt bedrogen uit.

Anomima bevat invloeden van over de hele wereld. Er zijn Romaanse operagezangen te vinden, maar ook traditionele Arabische muziek en zelfs sporen van elektronica en goa/psybient klinken door in dit vreemde mengsel dat Chaostar heet. Toch is ook de metal waar Antoniou om bekend staat nooit ver te zoeken. Hoewel er op het hele album geen gitaar te horen is, heerst er constant een donkere, bijna gotische sfeer, en het gekrijs dat we soms horen zou op de gemiddelde blackmetalcassette best goed passen.

Chaostar wankelt op het randje van geniaal en gestoord. Een heel dun randje, zo bewijst deze Griekse band maar weer. De manier waarop er gewisseld wordt tussen dissonante pianoriedeltjes, ouderwetse opera en de wat toegankelijkere muzieksoorten, zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen, is fenomenaal. Antoniou bewijst met dit album dat hij zijn honours and distinction op de opleiding klassiek componeren meer dan waard was, en ik kan eenieder meer dan aanraden dit werk eens uit te proberen.

Chaostar - Anomima

Tracklisting:

  1. MA
  2. Un Pensiero per il Destino
  3. Sorrow Descending
  4. Medea
  5. Dilate the Time
  6. Les Réminiscences Extatiques
  7. Truth Will Prevail
  8. ’Oµo??? kò??
  9. The Charmer
  10. L’idée Fixe
  11. Misery’s King
  12. Canticles 2

Line-up:

  • Christos Antoniou – Instruments, composition
  • Androniki Skoula – Vocals
  • Fotis Benardo – Percussion
  • George Diamantopoulos – Traditional instruments
  • Charalampos Paritisis – Electric violin
  • John Thermos – Synths

Links: