Implodes – Recurring Dream

Implodes – Recurring Dream
Kranky, 2013

Het tweede album van de Amerikanen achter Implodes is een feit. Wat dit betekent? Voor mij niet meer dan dat ik me weer heel wat tijd mag vertoeven in een dromige, hypnotiserende en nachtelijke omgeving voor creepy soundscapes en elektronische verwikkelingen. Het heeft geen reet met metal te maken, maar liefhebbers van narcotische drone en duistere elektro-ambient moeten zeker even meelezen.

Implodes weet namelijk een heel interessante mix neer te zetten van de eerdergenoemde, creepy lijnen en een zeer zwoele, dronende combinatie van post-rock en shoegaze. Iets wat anno 2013 wellicht niet meer zo’n verrassende combinatie is, maar op Recurring Dream komt dit ontzettend goed uit de verf. Een track als Ex Mass, met een lichte postpunk-touch, doet je verlangen naar de nacht. Zonder leven, zonder dood, zonder herinneringen. Een constant ritme zorgt voor de dromerigheid en de subtiele opbouw maakt het climaxerend. Er zit ook abstracter werk tussen, zoals You Wouldn’t Know It en Dream Mirror; soundscapes die de organische tracks meer spanning meegeven. Vocalen komen sporadisch voor en liggen voornamelijk op de achtergrond. Hoe dromerig wil je het hebben?

Ja, ik ben onder de indruk van deze tweede schijf van Implodes. Vergeleken met het debuutalbum heeft het geheel een wat meer spacy karakter gekregen. Mijns inziens een goede zaak. Beschouw dit als de abstracte en onaardse vorm van Alcest. Luistertips: Ex Mass, Bottom of a Well.

Tracklisting:
Implodes - Recurring Dream

  1. Wendy
  2. Scattered in the Wind
  3. Sleepyheads
  4. Necronomics
  5. Zombie Regrets
  6. You Wouldn’t Know
  7. Ex Mass
  8. Dream Mirror
  9. Melted Candle
  10. Prisms and the Nature of Light
  11. Bottom of a Well

Line-up:

  • Ken Camden
  • Emily Elhaj
  • Matt Jencik
  • Justin Rathell

Links: