Thehappymask – Ruines

Thehappymask – Ruines
Domestic Genocide Records, 2013

De man achter Thehappymask is duidelijk een bezige bij. Het Russische project bestaat nog maar een dik jaar, maar er verschenen reeds twee demo’s, een EP, een split en zelfs een compilatie. Het debuut is nu ook gelanceerd in Europa sinds dit voorjaar en draagt de naam Ruines, wat ook behoorlijk past bij deze slome en depressieve black metal/noise in combinatie met het vertrouwde postrock-/shoegazeplaatje.

Met die combinatie bereikt de man echter een heel ander resultaat dan Neige, waar deze Rus kennelijk erg naar opkijkt. De tintelingen en melodieën zitten er uiteraard wel lichtjes in, maar alles wordt op een krakende, en op heel wat momenten storende, metalwaas geplaatst. Dat zorgt ervoor dat het misschien lichtjes psychedelisch en rauw wordt, maar eigenlijk hoeft dat niet echt. Leg je de postrockelementen er dan naast dan krijg je hier en daar leuke accenten met atmosferische zweefnoten naast die krakende massa, maar in elk van deze instrumentale songs krijg je wel het gevoel dat het allemaal niet spannend genoeg klinkt en veel te veel op herhaling inspeelt terwijl je maar erg matig in trance komt door deze muziek. Het klinkt met momenten dan wel weer even beter wanneer er meer opbouw in de nummers gestoken wordt, zoals op het begin van Dead Flowers, maar ook hier kraakt alles weer weg eens de track goed begonnen is. Dan liever een volledig nummer dat even wat softer klinkt zoals Old Broken Bridge, maar dat met wat ambient-tinten wel obscuurder klinkt dan de rest van deze plaat.

Een wisselvallige plaat nog, zeker voor de mensen die meteen watertanden als ze het begrip ‘post-rock’ lezen. Thehappymask kent zeker haar momenten, maar de ruwe kant van de muziek kan me niet bekoren en ook het verhaal trekt me nog niet volledig mee. Op andere momenten, als je eens even van wat rust kan genieten, klinkt de harmonische balans met die atmosferische noten en sfeervolle ambient wel weer erg lekker. De verwachtingen staan hoog gespannen voor het vervolg.

Tracklisting:

Thehappymask - Ruines

  1. Heavy Rain
  2. Ruines
  3. Fading Beauty
  4. Dead Flowers
  5. Old Broken Bridge
  6. Towards The Setting Sun
  7. As Dusk Falls (demo)
  8. Springtime Depression (Forgotten Tomb Cover)
  9. Asleep

Line-up:

  • C. Horizon – Alles

Links: