TesseracT – Altered State

TesseracT – Altered State

Century Media Records, 2013

TesseracT maakt ook op haar tweede album progressieve metal zoals die tegenwoordig klinken moet. Veel groove, slepende riffs en androgene zang. Geen spierballen-metal met veel noten, castratenzang en een vol geplamuurd geluid meer. Progressief staat tegenwoordig bol van ’emotie’ en een meer ‘organisch’ geluid. Op de tweede plaat van TesseracT zijn deze elementen van de hedendaagse prog dan ook ruimschoots aanwezig.

TesseracT presenteert een nieuwe zanger, Ashe O’Hara. Hij heeft een iele ‘love it or hate it’ manier van zingen waardoor de muziek op Altered State in mijn oren klinkt als die van een band als Karnivool. Deze plaat is verdeeld in vier delen die volgens de band symbool staan voor de ontwikkeling die de groep in de afgelopen jaren heeft ondergaan. Aan deze kapstok worden op Altered State tien tracks gehangen die meerdere lagen kennen, maar bij oppervlakkige beluistering toch wat, ja euh, oppervlakkig blijven. En wat mij betreft is dat het euvel van een band als TesseracT in het algemeen en voor nu Altered State in het bijzonder. De muziek vergt behoorlijk wat van de luisteraar en zet hem of haar aan het werk om door die muzikale lagen heen te worstelen om de, subtiele, kern van de zaak te ervaren. En dat vind ik een vermoeiende bezigheid. Alle respect voor de vernuftige muziek, de subtiele wendingen, de complexe ritmes en de atypische songstructuren, maar het weet me niet te boeien, althans ik kan er de vinger gewoonweg niet op leggen. En wil het misschien ook wel niet.

Ik kan mij voorstellen dat liefhebbers van bands als Between The Buried And Me, Periphery of het eerdergenoemde Karnivool weglopen met TesseracT, maar voor mij heeft Altered State een iets te hoog ‘de nieuwe kleren van de keizer’-gehalte. Daar waar eerdergenoemde acts mij kunnen boeien door de afwisseling, de machinale techniek of de emotie die wél overkomt, slaagt TesseracT daarin niet. Onderstaande score is dan ook volledig subjectief. Zij die de kleren van de keizer zien tellen er 20 punten bij op.

Tracklisting:
tes

  1. Of Matter – Proxy
  2. Of Matter – Retrospect
  3. Of Matter – Resist
  4. Of Mind – Nocturne
  5. Of Mind – Exile
  6. Of Reality – Eclipse
  7. Of Reality – Palingenesis
  8. Of Reality – Calabi-Yau
  9. Of Energy – Singularity
  10. Of Energy – Embers

Line-up:

  • Ashe O’Hara – vocals
  • Acle Kahney – guitar
  • James Monteith – guitar
  • Amos Williams – bass
  • Jay Postones – drums
  • Chris Barretto – saxophone

Links: