Extol – Extol

Extol – Extol
Indie Recordings, 2013

Extol is na acht jaar weer teruggekeerd. Zelf heb ik de hoogtijdagen van deze band niet meegemaakt en dit is dus mijn eerste kennismaking met deze Noren. Ik hou wel van een flinke portie progressieve death metal en dat is nu precies wat Extol maakt. Betrayal is gelijk een zeer indrukwekkende opener. Extol wringt zich in vier minuten door veel verschillende bochten zonder eruit te vliegen. Brute death metal-passages maar ook zeer melodieuze stukken met cleane zang die me doet denken aan Jon Anderson van Yes. Het contrast is heel groot maar toch klinkt het heel erg natuurlijk.

De nummers op dit album bevatten niet echt rustpunten maar de luisteraar wordt genoeg ademruimte gegeven. Ieder instrument heeft zeer interessante partijen. De gitaarpartijen variëren van springerige riffs à la Meshuggah naar vet uitgesmeerde akkoorden en atmosferisch, stemmig gitaarwerk zoals Opeth dat ook zo mooi kan. Je hoort ook veel invloeden van Death.

De zang is voor het grootste gedeelte lekker raspend maar het wordt vaak afgewisseld met cleane vocalen. Ik kan begrijpen dat dit een struikelblok is voor sommige luisteraars. Cleane vocalen in metal vind ik vaak te zeikerig maar hier vind ik het echt wat toevoegen aan het geheel. Het is zeer harmonieus en het maakt de muziek van Extol nog net iets gelaagder. Dit titelloze album heeft genoeg avontuur in zich maar er is altijd een rode draad in de composities. Deze Scandinaviërs maken progressieve death metal van een niveau dat ik al een tijd niet meer heb gehoord.

Het album is gevarieerd, de nummers gaan van heel melancholisch naar furieus. Ik heb dan ook eigenlijk geen kritiek op dit album. Liefhebbers van Opeth en de latere Enslaved moeten hier eens achteraan. Het zijn bands die qua sound niet echt overeenkomsten hebben maar qua ambitie en sfeerzetting wel. Ik ga het oude werk van deze band ook maar eens beluisteren, want dit smaakt naar meer.

Tracklisting:
Extol - Extol

  1. Betrayal
  2. Open The Gates
  3. Wastelands
  4. A Gift Beyond Human Reach
  5. Faltering Moves
  6. Behold The Sun
  7. Dawn Of Redemption
  8. Ministers
  9. Extol
  10. Unveiling The Obscure
  11. Sting Of Death (bonus track)

Line-up:

  • Peter Espevoll – Vocals
  • Ole Børud – Guitars, Bass, Backing Vocals
  • David Husvik – Drums

Links: