City Of Fire – Trial Through Fire

City Of Fire – Trial Through Fire
Stomp Music, 2013

Angstfabrikanten Burton C. Bell en Byron Stroud en ex-Econoline Crush-bombardier Bob Wagner zijn bepaald geen nietsnutten. Ze begonnen hiermee toen Fear Factory stillag, maar vreemd genoeg kwamen de albums er pas toen die andere machine weer aan het draaien ging. Dit is het tweede op vijf jaar en het mag duidelijk zijn dat dit mijlenver van hun hoofdband staat.

De meeste songs volgen eenzelfde opbouw. Ze beginnen heel klein, met een akoestisch stukje slaggitaar of een pianoballade waarin Bell laat horen wat voor een fabuleuze zanger hij ooit was. Wie hem de laatste vijf jaar live bezig hoorde weet natuurlijk beter, op cd klinken die stalen uithalen en in de delays echoënde refreinen nog steeds indrukwekkend. Via een tussenstation groeien de arrangementen laag per laag naar hun zenit in vol ornaat. Hobbelende basdrums geven het body, luchtspiegelende samplehorizonten overgieten het en de brandende groovealgoritmes die eindigen in satijnen loopjes zorgen voor de swing. Gewoonlijk zwermt er nog ergens een zweterige lead tussen.

De dominante stijl is broeierige desert rock. Dankzij langgerekte, meerstemmige zangmelodieën en de weid uitpuilende refreinen krijgt het echter een heel specifiek coloriet. Efficiënte gitaar- en zangeffecten en een aangebrande gitaartuning geven topsongs als Deliver Me, Bad Motivator en het geweldige Dichotomy Blues gaandeweg een uitgestrekte woestijnsetting mee. Telkens vertrekkend vanuit dat minieme startpunt. Helaas geraken ze al te vaak vast in dat duffe, slome desert rock tempo. Rampzalige bleitsongs als Made Of Stars en Steps To Redemption verzanden zelfs al in die dunne beginfase. Wanneer gonzende grooverags en parmantige lagen het laten opleven, is het zalig, maar dat kunstje volmaken de warmbloedige Canadezen net zo vaak niet als wel.

Tracklisting
City Of Fire - Trial Through Fire

  1. Deliver Me
  2. Follow Mantis
  3. Bad Motivator
  4. Prometheus Unbound
  5. Olympus Mons
  6. Oceanut
  7. Dichotomy Blues
  8. Made Of Stars
  9. Steps To Redemption
  10. Enjoy The Silence (Depeche Mode-cover)

Line-up:

  • Burton C. Bell – Vocalen
  • Bob Wagner – Drums
  • Terry ‘Sho’ Murray – Gitaar
  • Byron Stroud – Basgitaar

Links: