A Pale Horse Named Death – Lay My Soul To Waste

A Pale Horse Named Death – Lay My Soul To Waste
SPV, 2013

Toen And Hell Will Follow Me uitkwam in 2011 was ik een beetje sceptisch. Naïef als ik was, had ik het gevoel dat dit zo’n typische band was die wilde teren op de dood van een van mijn persoonlijke helden: Peter Steele. De band rond Sal Abruscato werd immers maar al te vaak omschreven als die band met ex-leden van Type O Negative. Achteraf gezien wel de waarheid, maar desondanks vergezocht. Abruscato zelf verliet Type al 20 jaar geleden en zijn opvolger Johnny Kelly fungeert in dit collectief slechts als live-muzikant. Gelukkig kwam ik hier na beluistering ook achter met mijn hardleerse harses. Het vorige album was al zeer lekker, met als hoogtepunt de deprimerende afsluiter Die Alone. Benieuwd ben ik naar deze tweede langspeler van de band: Lay My Soul To Waste.

Je kunt hier heel lang over bakkeleien, maar al met al kan ik wel stellen dat A Pale Horse Named Death gewoon verdergaat met waar men was gebleven op de vorige plaat. De zeer lekker in het gehoor liggende vocalen van Abruscato verbinden de poppy doomtracks als een deprimerende en typerende Amerikaanse rode draad aan elkaar. Het ene nummer is nog catchiër dan het andere, met uitschieters in de vorm van Lay My Soul To Waste, In the Sleeping Death en Devil Came With a Smile, wat overigens een van de tracks is waarin de vocalen een stuk rauwer voor de dag komen. Je kunt dit dus gerust afwisselend noemen, want leg gewoon eens het op poppy rock georiënteerde Killer By Night naast het zeer trage en triest opgezette Day of the Storm… het zegt genoeg. Wat ik overigens wel mis op dit album is een echte kraker zoals die wel op And Hell Will Follow Me stond.

Heerlijk in het gehoor liggende doom/pop/rock. Geen klassieker of iets dergelijks, maar netjes in het verlengde van de voorganger gelegd. Catchy en goed te verteren. Deze heren weten hoe je nummers moet schrijven en een groter compliment is eigenlijk niet te geven. Luistertips: Killer By Night en meezinger Shallow Grave.

Tracklisting:
 A Pale Horse Named Death - Lay My Soul To Waste

  1. Lay My Soul To Waste
  2. Shallow Grave
  3. The Needle in You
  4. In the Sleeping Death
  5. Killer By Night
  6. Growing Old
  7. Dead of Winter
  8. Devil Came With a Smile
  9. Day of the Storm
  10. DMSLT
  11. Cold Dark Mourning

Line-up:

  • Matt Brown – Guitars, Bass
  • Sal Abruscato – Vocals, Guitars, Drums
  • Eddie Heedles – Guitars
  • Dave Bizzigotti – Bass

Links: