Universal Theory – Mystery Timeline

Universal Theory – Mystery Timeline
Metal Hell Records, 2013

Jesús Pinilla komt uit Madrid en is de bezieler van dit nieuwe project Universal Theory. Een beetje een apart gegeven, want de man presenteert duidelijk een product dat in het progressieve en gothic straatje past, maar waar toch ook een zekere eigenheid schuilt in de melancholische touch. Voor dit debuut heeft hij de hulp ingeroepen van María José Martos, die de zang op enkele songs voor haar rekening neemt.

De bijdrage van deze dame komt het project zeker ten goede. Wanneer je daarnaast de songs legt waar Jesús op zingt, dan krijg je een erg dubbel gevoel. Soms weerklinkt het allemaal erg in de zoete melancholische stijl van Agalloch op The Mantle, maar vaak wordt het allemaal erg zeurig en hunker je naar wat afwisseling. Het hangt samen met dit genre uiteraard, dat nergens luid of energiek wordt en gericht is op het creëren van een zoete atmosfeer en melancholische kalmte. Die is verder wel mooi afgewerkt, met soms even wat meer gothic-tintjes of met melodieuze harmonie gebracht. Enkel klinkt het allemaal wel erg langgerekt. De samenzang komt er op dit debuut ook nog niet zo goed uit, maar lukt al beter op het zoete Maybe dan op het psychedelischere Conversations With Myself. Een echte aanrader is echter het knappe Enchantment waar de man in kwestie echt het onderste uit de kan weet te halen.

Er is dus nog wat denkwerk nodig om hier echt iets van te maken dat tot op het bot gaat. Die zoete melancholie en zeurige toontjes worden nog te lang aangehouden zonder dat het echt ergens naartoe gaat, maar langs de andere kant is dit muzikaal wel erg netjes afgewerkt. Voor fans van de dromerige stijl van Agalloch op The Mantle, maar verwacht niet te veel afwisseling.

Tracklisting:

Universal Theory - Mystery Timeline

  1. Turn Me On
  2. Timeline
  3. What Dreams Hide
  4. Conversations With Myself
  5. Enchantment
  6. Grand Mystery
  7. Let Your Desires
  8. Maybe

Line-up:

  • Jesús Pinilla – Alles
  • María José Martos – Zang

Links: