Alice In Chains – The Devil Put Dinosaurs Here

Alice In Chains – The Devil Put Dinosaurs Here

Capitol,2013

Na het sterke Black Gives Way To Blue geeft Alice In Chains met haar vijfde langspeler, The Devil Put Dinosaurs Here, opnieuw acte de presence. Natuurlijk hangt de geest van Layne Staley nog steeds over de band en zullen de zeikerds blijven roepen dat de band met het overlijden van hem had moeten stoppen. Na beluistering van dit album kan ik alvast verklappen dat ik blij ben dat de band toen toch heeft besloten door te gaan.

Want ook op dit album zijn de ingrediënten die Alice In Chains zo herkenbaar maken weer volop aanwezig. De heerlijke riff op Stone bijvoorbeeld die zich kan meten met het oude werk, de samenzang van Jerry Cantrell en William DuVall die nagenoeg aan het oude geluid tipt. Uiteraard zijn ze los qua stem wat minder herkenbaar maar daar beginnen ze op deze plaat bijna niet aan. En dan nog het cynisme dat in sommige teksten zo duidelijk naar voren komt, waarvan het titelnummer nog het beste voorbeeld is.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is weten ze hiernaast ook een flink groovende metalriff te verwerken in Phantom Limb die menig lezer aan zal staan. Met Choke weten ze ook de gevoelige kant weer een stem te geven en hierop is ook de meeste ruimte voor wat sologitaarwerk, dat op de rest van de plaat niet veelvuldig wordt gebruikt.

Wat mij betreft laat Alice In Chains met dit album horen dat ze nog steeds significant is en platen kunnen maken die muzikaal op eenzelfde niveau staan als de klassieke albums. Je kan horen dat de geest van Layne Staley nog steeds rondwaart maar in de goede zin van het woord. Hij kijkt naar zijn band en ziet dat het goed is.

AIC 200
Tracklisting:

  1. Hollow
  2. Pretty Done
  3. Stone
  4. Voices
  5. The Devil Put Dinosaurs Here
  6. Lab Monkey
  7. Low Ceiling
  8. Breath on a Window
  9. Scalpel
  10. Phantom Limb
  11. Hung on a Hook
  12. Choke

Line-up:

  • Jerry Cantrell – Vocals, Guitars
  • William DuVall – Vocals, Guitars
  • Sean Kinney – Drums
  • Mike Inez – Bass

Links: