Secretpath – Wanderer and the Choice

Secretpath – Wanderer and the Choice
Art Gates Records, 2013

Art Gates Records, hét Spaanse label voor bands uit eigen land die nog van de grond moeten komen. Een label dat net als MDD en Inverse heel veel promotie voert, soms zelfs betuttelend en vertroetelend hard zijn bands in de watten legt. Iedere band prijzen ze de hemel in. De meeste van hun producten zijn alles-of-niets-platen. Kut of geniaal. Spaans en metal is sowieso al kut of geniaal trouwens. Secretpath doet naarstig mee en balanceert vrijwillig op deze dunne scheidingslijn.

Het liefst zou ik de scheidingslijn bij deze band uitwissen en Secretpath in quarantaine steken. Er vangt weinig aan te vangen met dit theatrale avant-gardegezelschap dat vrij grenzeloos musiceert. Het jazzy avant-ardewerk met groezelige bas is interessant, zolang er geen extreme metal in verwerkt wordt, helaas is dat dikwijls wel het geval. De chaotiek wordt dan namelijk verneukt door een poging tot agressie of furie, die de band niet afgaat. Het wordt dan namelijk slordig in plaats van creatief. De grunter van dienst bromt en gromt ook op een ongekend saaie manier, zonder enige vorm van intonatie of variatie. ÖÔÙWÚHÛ ÖÔÙWÚHÛ ÖÔÙWÚHÛ maal duizend. Een groter contrast met de soms verknipte instrumentale uitlatingen en neurotisch in elkaar geknutselde scenario’s is er niet meteen voorhanden.

Een aantal fascinerende hersenkronkels in theatrale avant-gardestijl, met een haast cartoonesk Spaans accent in spraak en uitvoering, dat staat aan de pluskant van de balans. Aan de minkant is er te weinig ruimte om alles te noteren. Wanderer and the Choice moet ik dan ook behoorlijk kut noemen, maar desondanks denk ik dat er een pak mogelijkheden in zitten naar de toekomst. Kom dat tegen…

Tracklisting:
secret

  1. The Path
  2. From the Woods of Lilith
  3. Nunc Sunt Flores
  4. Still Darkness of the Abyss
  5. I’ve Chosen
  6. Essence of Chaos
  7. The Dark Forest of My Insanity
  8. In Praecipiti Esse
  9. …And so I Return to the River
  10. I’m Your Guide

Line-up:

  • Paolo ” The Voices” Ferrante – Vocals
  • Pierluigi “Aries” Ammirata – Guitar
  • Domenico ” Ninja Penguin” De Cicco – Bass
  • Francesco “Storm” Borrelli – Drums

Links: