Balrog – Miserable Frame

Balrog – Miserable Frame
My Graveyard Productions, 2013

Begin dit jaar bracht Balrog uit Italië zijn tweede volledige cd uit. Balrog speelt hierop een mix van power en thrash metal welke spontaan en fris klinkt. Hier en daar klinken ook wat prog-invloeden door. Vooral daar waar het de ritmesectie betreft. Vocalist Stefano Castagna heeft een breed bereik en benut dat optimaal. Hij wisselt een grunt net zo makkelijk af met zijn cleane stem welke zowel in het hoog als laag zuiver blijft klinken. Minpuntje is dat het niet altijd accentloos is.

De hoofdrol op Miserable Frames wordt opgeëist door het gitaartandem dat in elke song ruimschoots de gelegenheid krijgt te schitteren. Rustig en subtiel in de cleane passages of energiek solerend in de ruigere stukken, er valt genoeg te genieten. De solo’s zijn sowieso van uitzonderlijk niveau, worden met oog voor sfeer en detail gespeeld en daarbij klinken ze nu eens niet als de standaard solo’s “om te soleren.”

Af en toe doet het aan oude Opeth denken, vooral de akoestische passages uit Dealing With The Tempest of het middenstuk van The Curse hebben daar wat van weg. Op andere momenten (Delirium Insomniae) klinkt Primordial door wat wordt veroorzaakt door de manier van zingen welke bijna op spreken lijkt. Hoewel deze referenties bepaald geen power of thrash bands zijn, geeft het wel aan hoe gevarieerd het geheel klinkt.

Hoogtepunt is het felle en agressieve Wings Of Debauchery. De energie spat er in deze song vanaf. Productioneel is het ook dik in orde. Duidelijk een release waar over is nagedacht en waarbij alles lijkt te kloppen. Tussen de honderden cd’s die elke maand uitkomen is het Balrog gelukt er eentje uit te brengen die met kop en schouders boven de middenmoot uitsteekt.

Tracklisting:
Balrog - Miserable Frame

  1. Blood Fued
  2. Bewitched
  3. Miserable Frame
  4. Dark City
  5. Delirium Insomniae
  6. The Curse
  7. Wings Of Debauchery
  8. Dealing With The Tempest
  9. Company Of Death

Line-up:

  • Stefano Castagna – Vocals
  • Stefano Luoni – Guitars
  • Andrea Tibiletti – Guitars
  • Andrea Bossi – Bass
  • Tommaso Colombo – Drums

Links: