Barn Owl – V

Barn Owl – V
Thrill Jockey, 2013

De drone/ritual metal van Barn Owl begint op de schijf V met een intro/openingstrack van bijna zes-en-een-halve minuut. Eén zesde van het geheel is hiermee al voorbij, want de nieuwe release bevat slechts zes tracks, toch goed voor tweeënveertig minuten muziek. Het duo brengt hiermee zijn vijfde langspeler op de markt, maar de twee hebben ook als soloartiesten behoorlijk wat werk verricht de afgelopen jaren.

De tegenwoordig minder op gitaar gebaseerde drone van deze heren is een complex staaltje muziek, vooral door de meerdere lagen synthesizergeluid en de caleidoscopische ritmes. Tergend traag worden complete toetsenarrangementen uitgeplozen om de luisteraar in vervoering te brengen, nimmer in een hogere versnelling of enige beat. Zacht afgestelde percussieklanken geven enigszins een deuntje mee aan het geheel, maar de langgerekte tonen van verschillende atmosferen voeren de boventoon. Het bijna achttien minuten durende The Opulent Decline sluit de plaat af en laat het meeste aandeel hierin wel van een gitaar komen, echter moet je goed luisteren om deze te kunnen onderscheiden van de synths.

Toch is dit langzame broertje van de ambient een genre apart, want wanneer zet je in hemelsnaam zoiets als dit op voor een flinke luisterbeurt? Tips en ideeën welkom, want ik weet het niet.

Tracklisting:
Barn Owl - V

  1. Void Redux
  2. The Long Shadow
  3. Against The Night
  4. Blood Echo
  5. Pacific Isolation
  6. The Opulent Decline

Line-up:

  • Evan Caminiti
  • Jon Porras

Links: