Unsouled – Evolve

Unsouled – Evolve
Art Gates Records, 2013

De laatste Art Gates Records is nog niet helemaal verteerd en daar is de volgende al. Unsouled, een weinig goeds belovende naam, is als vanzelfsprekend Spaans en brengt bij deze zijn tweede album uit. Niet meteen wat ik graag hoor ook, progressieve thrash/power metal.

Groot was de opluchting toen dit Evolve best aardige muziek in zich bleek te dragen. Het is progressief, zeker, maar wel progressief zonder gefragmenteerd te klinken of als etalage te dienen voor kunstjes van de muzikanten. Daarbij kan de clean zingende frontman ook effectief zingen (het hardere werk vind ik wat minder), op een Dream Theater-achtige wijze. Instrumentaal valt er ook weinig negatiefs op te merken, integendeel, het doet me zwaar aan Death denken als aan Mekong Delta als aan Vicious Rumors. Dat kan slechter toch?

Unsouled heeft kwaliteit in huis en richt zich niet op een klein publiek, het is metal die bij velen belletjes zal doen rinkelen in het gehoordepartement, bij velen iets zal aanwakkeren dat blijven hangen is. Progressieve metal-patronen die het doel treffen in iedere geleding van het subgenre. Progressieve power, thrash en death metal in één, voor deze keer was dat echt niet gelogen.

Tracklisting:
Unsouled

  1. Built-in Obsolescence
  2. Melting People
  3. 0day
  4. AlieNNation
  5. Galapagos
  6. Timing Station
  7. Tracert
  8. Unmechanize the Complex
  9. Don’t Cross the Border
  10. Autumn Behind the Glass

Line-up:

  • José Carlos Asensio – Bass
  • Carlos Ayuso – Drums
  • Javier Fernández – Guitars
  • Jose Gil – Vocals, Guitars

Links: