PTSD – A Sense Of Decay

PTSD – A Sense Of Decay
My Kingdom Music, 2013

Post Traumatic Stress Disorder, ook bekend als PTSS in het Nederlands, is een Italiaanse band, vandaar ook de link met My Kingdom Music. Ze zijn een moderne metal band, ze maken moderne muziek. Alternatieve metal. Wat dat betekent is tegenwoordig eerder onduidelijk.

In dit geval is het een mengvorm van progressieve metal (TesseracT), wat nu metal en enkele industriële elementen in de stevigere nummers. Het is vooral TesseracT wat je te horen krijgt, in een vrij mainstream metal-geluidsvorm. Wellicht kun je jezelf de stempel “alternatief” opkleven als je ergens tussen progressief en nu metal blijft steken, al helemaal als je een dosis Italiaanse theatrale zanglijnen integreert in je sound, met een dramatisch accent. Het dreunerige Layne Staley-timbre dat nu en dan opduikt maakt dat gelukkig deels goed.

Waarom er een lauwe Anastacia-cover opstaat en een remix van het beste nummer op de plaat (Event Horizon) is mij een raadsel, misschien om de commerciële zucht duidelijk te maken, of niet. Deze band heeft dan wel meer kans op een groter publiek dan de zoveelste death metal-band, maar dat ligt vooral aan de grootte van het doelpubliek. Voor mij is het allemaal wat te geforceerd, alsof de opdracht vaststond van ver te voren: nu metal combineren met progressieve metal en van beide walletjes veel kunnen eten.

Tracklisting:
PTSD

  1. Event Horizon
  2. A Reason to Die
  3. Parasomnia
  4. Staring the Stormwall
  5. Suicide Attitude
  6. A Sense of Decay
  7. Breathless
  8. Solar Matter Loss
  9. By a Thread
  10. Heavy on my Heart (Anastacia cover)
  11. ….If?
  12. Event Horizon (Forgotten Sunrise Mix)

Line-up:

  • Henry Guy – Vocals
  • Yorga- Lead Guitars
  • Jason – Rhythm Guitars
  • Rob Star – Bass
  • Lancs – Drums

Links: