J.D. Overdrive – Fortune Favors The Brave

J.D. Overdrive – Fortune Favors The Brave
Metal Mind Records, 2013

Knap staaltje werk van een groepje Polen, stoner en southern-rock spelen en in niets laten blijken dat je roots en band uit het Oostblok komen. Voor Poolse bands die Amerikaans willen klinken mag dit een goed voorbeeld zijn. De band heeft het zo goed gedaan over de jaren dat ze mochten openen voor legendarische acts als Zack Wylde en zijn Black Label Society, maar ook voor Phil Anselmo’s Down. Voor de oplettende lezer, J.D. Overdrive begon als Jack Daniels Overdrive maar kortte de naam af in 2009 uit angst voor problemen met het merk.

Het nieuwe plaatje van de band staat vol groovende stoner met Zuid- Amerikaanse rockinvloeden, en tevens twee gastoptredens van andere bekende Poolse muzikanten. Zo neemt Piotr “Voltan” Sikora (Exlibris, Leash Eye) het Hammondorgel-gedeelte voor zijn rekening in Beware Of The Boozehound en gitarist Piotr Chancewicz (MECH) voorziet het album van diverse kneiterharde solo’s. Dit gezegd hebbende, Beware Of The Boozehound is daarmee ook meteen mijn favoriete nummer van de plaat.

Deze keer weinig op- of aanmerkingen over een stonerplaatje. De cd zit goed in elkaar, rockt lekker weg, klinkt erg professioneel en waarom weet ik niet, maar de overall sound en opbouw klinken in mijn oren beter dan die van vele andere groepjes die in hetzelfde genre produceren. Een band die ongetwijfeld succesvol zal blijven voorlopig door dit jaar met dit sterke album te komen. Geen slappe gitaardeuntjes, stevige vocalen (een sporadische grunt in Standing Tall) en een lekker opzwepend ritme.

Tracklisting:
J.D. Overdrive - Fortune Favors The Brave

  1. Bad Karma
  2. Born To Destroy
  3. Funeral Stopper
  4. Beware Of The Boozehound
  5. Standing Tall
  6. Call Of The South
  7. Shadow Of The Beast
  8. The Revelation?
  9. Like Heroes To The Slaughter?
  10. Hope For The Best, Prepare For The Worst

Line-up:

  • Susel – Vocals
  • Stempel – Guitar
  • Kuba – Basguitar
  • Luksus – Drums

Links: